Tack regeringen för bästa julklappen!

Det är väl inte helt och hållet min förtjänst att regeringen satsar en hel halv miljard kronor på patientsäkerheten mot att läkarkåren skriver ut 1,2 miljoner färre antibiotikarecept kommande år. 

Men i min lilla bok Krokben för välfärden, som lanserades i somras inom ramen för ett välfärdsprojekt finansierat av de forskande läkemedelsföretagens branschorganisation (LIF), pekar jag just ut antibiotikaresistensens utbredning som mänsklighetens nästa ödesfråga. Med en uppmaning till socialministern (och regeringen) att göra något åt eländet:

Om socialminister Göran Hägglund är klok hissar han snabbt frågan om antibiotikaresistensen inte bara i Europa och USA (som regeringen gjorde under det senaste svenska ordförandeskapet i EU) utan också hemmavid. Det skulle kunna bli en stor framgång för KD-ledaren själv (då väntade höstens val om hörnet), för regeringen och för landet. Ja, varför inte klämma i med hela mänskligheten! 

Skräckcenariorna jag målade upp i boken var sedan länge ett faktum redan då. Bara i Europa uppskattas dödstalet – lågt räknat – till 25 000 personer per år. I Sverige har hundratals bebisar och småbarn under senare år smittats av den multiresistenta bakterien ESBL, en handfull har inte klarat livhanken.  Och vad med medicinska landvinningar och läkarvetenskapliga framsteg om människor ändå dör i banala infektioner orsakade av bakterier som har blivit multiresistenta? 

Jag vill inte att någon ska behöva göra det fasansfulla konstaterandet att en lyckad canceroperation inte tjänar någonting till därför att ett litet fuktigt sår envisas med att inte läka. 

Därför TACK till regeringen för den bästa julklappen alla kategorier! 

Krokben för välfärden kan förresten beställas (gratis) här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.