Undrar vad Lagrådet säger den här gången?

Framför mig ligger den länge emotsedda lagrådsremissen med förslag om lagring av våra så kallade trafikuppgifter. Nej, i dagsläget är jag inte beredd att kommentera förslaget. Det kom en frågestund med statsministern emellan, med följden att jag inte har hunnit läsa in mig tillräckligt.

Men jag erinrar mig Lagrådets tunga invändning mot regeringens ursprungliga förslag till FRA-lagstiftning. Den gången menade de höga juristerna att redan det faktum att staten bereder sig tillgång till medborgarnas teletrafik, slår mot den frihet att kommunicera som bör finnas mellan människor som använder teletrafiktjänster. Det avgörande är alltså inte om polis och andra myndigheter använder sig av uppgifter som gäller mig, min personliga integritet kränks redan genom att uppgifterna lagras och går att ta fram.

Dagens lagrådsremiss speglar alltså en solklar konflikt mellan polisens i och för sig berättigade utredningsbehov och medborgarnas rätt till ett fredat privatliv, som garanteras i artikel 8 i Europakonventionen. Det ska bli intressant att se om Lagrådet vågar vara lika skeptisk till den här EU-baserade produkten som till FRA-förslaget.

Nu är det för sent att protestera mot det bakomliggande EU-direktivet, det skulle ha gjorts innan det beslutades den 15 mars 2006. Men då hade vi som bekant en justitieminister vid namn Thomas Bodström och jag satt inte i riksdagen… Som sagt, själv är jag inte färdigtänkt, utan återkommer.

En reflektion som man ändå kan göra är att samtidigt som polisen nu alltså är på god väg att få massiv tillgång till människors telekommunikationer, saknar polisen ännu ett fungerande system för radio- och telekommunikation.

Trots år av nerplöjda miljarder fortsätter Rakel-debaclet med allt vad det innebär i form av polisiära misslyckanden och risker för både polis och  allmänheten. Läs och förskräcks av tumultet vid hockyderbyt i Globen, det är också en ruggig historia.

Nähä, nu börjar det bli dags för mig att släcka ner dator och rum för att bege mig till landshövdingen. I kväll har Per Unckel bjudit in samtliga riksdagsledamöter på Stockholmsbänken för att diskutera – just det – några Stockholmsfrågor.

Undrar just om sossarna kommer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.