TV-sända rättegångar vinner terräng

Hemma från minglandet hos Salvatore Grimaldis nyöppnade Bianchi Café & Cycling. Ovanligt givande. Cyklar och snittar i världsklass hade lockat fler politiker, företagare och andra intressanta människor än brukligt vid den här typen av tillställningar. I trängseln fick jag plats att byta några mer eller mindre väl valda ord med såväl socialdemokraternas Pär Nuder och Jan-Emanuel Johansson som med miljöpartiets Yvonne Ruwaida. Samt med stadens senaste politiska stjärnskott, stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius. (Kanske borde hon fundera på en enklare titel?)

Om jag saknar Nuder och Ruwaida i den inrikespolitiska debatten? Sorry, vad som yppas på mingeltillställningar yppas just där.

Mer pratglad kan jag vara kring min motion om att inleda en försöksverksamhet (obs! försöksverksamhet) med tv-sända rättegångar.

Jaja, motionen har sin upprinnelse i en Timbro-rapport. Men det intressanta är att enträget opinonsarbete lönar sig, annars hade min motion aldrig fått det hyfsat goda mediala genomslag som den har fått här, här och här.

En del missförstånd återstår dock att skingra. Till exempel tror såväl SVT som Expressen (framgår av länkarna ovan) att tv-sända rättegångar kan skada brottsoffren. Så kommer det inte att bli, för naturligtvis ska domstolen i varje särskilt fall där den risken finns, liksom hittills kunna besluta om stängda dörrar under förhör med brottsoffer, och i riktigt känsliga fall besluta om stängda dörrar under hela rättegången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.