Så dunsade liket ut ur garderoben…igen

Tänk dig att du gömmer en död människas kropp i garderoben hemma. Garderobsdörren öppnas av någon snokande typ och ut dunsar ett halvt förruttnat lik. Tanken är lika grotesk som outhärdlig, för att inte tala om stanken! Slutsats: Uttrycket ”lik i garderoben” fungerar inte som bildsättning.

Ändå har denna orimliga metafor blivit något av en favorit för allt fler statsvetare, journalister, debattörer och andra förståsigpåare. Senast i dagens Godmorgon, världen! kan vi höra den annars så språkligt korrekta Ulrika Knutson öppna garderobsdörren till dessa i upplösning stadda kadaver när hon i sin krönika ondgör sig över H&M.

Snälla, kan vi inte en gång för alla slå fast att om lik över huvud taget måste förvaras någon annanstans än i bårhuset är det i lasten. Ja, i båt/fartygslasten där det är svalt som i ett kylrum tack vare det kalla vattnet som sveper längs båtskrovet!

Skelett, däremot, göms med fördel i garderoben. Torra benknotor luktar som bekant inte. Fast det gäller förstås att hålla garderobsdörren ordentligt stängd så att inte hemligheten avslöjas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.