Personkryssen har börjat att ticka in

För mindre än två dygn sedan gjorde jag min sista insats vid Sergels valstuga för att övertyga väljarna. Men valsöndagen känns redan väldigt avlägsen.

VALSÖNDAG 2010. Ett sista försök att övertyga väljare utanför Moderaternas valstuga på Sergels torg.

I väntan på att rösterna räknas reflekteras det nu på sina håll över vad som egentligen hände. Själv roar jag mig så här långt med att bena ut vad som utmärkte årets valrörelse jämfört med tidigare.

Den största skillnaden är förstås att det politiska landskapet har sett helt annorlunda ut.

Förutom tillkomsten av det rödgröna samarbetet och Sverigedemokraternas frammarsch, har Socialdemokraterna denna valrörelse saknat draghjälp av LO. Lägg där till Alliansen som efter att ha varit uträknad under större delen av mandatperioden lyckades att komma igen.

I SVT Forum har just statsvetarprofessor Sören – ”regeringen Reinfeldt är rökt” – Holmberg, redovisat söndagens vallokalsundersökning (Valu).

Jag återkommer med en analys av Holmbergs kanonad av statistikuppgifter. Men botanisera gärna i Valun här.

Även valresultatet väntar jag med att kommentera tills det definitivt är klart, det vill säga senast på torsdag. Under tiden följer jag spänt hur mina personkryss tickar in.

När M-kryssen i Stockholm stads 148 av 509 valdistrikt är räknade har jag fått 604 personröster. Bara statsministern har fler…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.