Könskvoterade poliser blir också olagliga

Olaga diskriminering i form av kvotering har varit den politiska quickfixen för att uppnå millimeterrättvisa mellan könen på utbildningar där det ena könet är överrepresenterat.

Någon som på allvar tror att Polishögskolan skulle utgöra undantag och hellre hylla jämlikhet och likhet inför lagen framför kön?

Knappast. Därför ligger det nog en hel del i polisen Fredrik Kärrholms misstankar om att det förekommer att kvinnliga sökanden till polisutbildningen snarare antas på grund av kön än kompetens.

För att få klarhet i hur det förhåller sig uppmanar Kärrholm Rikspolisstyrelsen att förklara den oproportionerligt stora andelen antagna kvinnor till Polishögskolans utbildningsplatser. Det ska bli mycket intressant att se om och hur RPS bemöter den anklagelsen. För allvarlig är den.

Så allvarlig att det från den första juli görs en lagändring som innebär att ”kön” inte längre får användas som urvalskriterier vid antagningen till utbildningar på högskolor och universitet där ett kön är överrepresenterat. I stället för kvotering ska prov eller intervjuer göras i syfte att säkerställa att rätt personer antas.

Det är en välkommen lagändring. Sedan bör nog även justitiedepartementet fundera ett par varv på vad nyordningen betyder för Polishögskolans antagningsrutiner där intervjuer, fysiska prov och psykologiska tester sedan gammalt utmärker antagningsprocessen till polisutbildningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.