Helle Klein borde ha gått i kloster för länge sen

Nej, jag är inte medlem i Svenska kyrkan. Men det hindrar inte att jag har varit på en del kyrkliga bröllop där pappan har lett sin dotter fram till altaret, där den blivande maken har tagit vid. Fint, har jag tyckt.

Efter att ha läst Helle Kleins opus i ämnet blir jag beklämd. Klein är med all respekt vigd präst, men framför allt är hon sosse och solklar populist. Det märks bara alltför tydligt i Kleins aggressiva utfall mot ärkebiskop Anders Wejryd. Hon skriver:

”Leds Victoria av sin far till altaret har Svenska kyrkans högsta ledning medverkat till en amerikanisering av vigslen.”

Men Herre Gud?! Helle Klein är tydligen så förblindad av sosseideologi att hon inte kan se att den här vigseln är absolut unik i sitt slag. I landets historia har det aldrig förut hänt att en kvinnlig arvtagare till tronen har gift sig.

Vad är då mer naturligt än att kungen symboliskt markerar att dotterns val av make har hans välsignelse?

Dessbättre är nog Klein ganska ensam om uppfattningen att denna unika händelse skulle skapa ett slags prejudikat för vigselordningen i allmänhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.