Rakeleländet har vevats hela morgonen

Skenande kostnader och tekniska problem som kan få förödande konsekvenser inte minst för Stockholmspoliser som i krissituationer inte kan kalla på förstärkning därför att Rakel inte fungerar. Hela morgonen har Ekot rapporterat om bristerna i polisens och övriga blåljusmyndigheters radiokommunikationssystem. P1 Morgon hakade på med ett meningsutbyte mellan den Rakelansvariga myndigheten och Polisfacket.

För att komma till rätta med problemen behöver staten kommande år skjuta till hundratals miljoner kronor utöver de drygt två miljarder som systemet redan har kostat skattebetalarna. Detta eftersom Rakels finansieringslösning har gått i stå i och med att anslutningsavgifterna inte tickar in till statskassan i den takt som var tänkt, med följden att Rakel dras med stora ekonomiska underskott. Om det eländet och andra allvarliga tillkortakommanden i kölvattnet av att regeringen leker radiooperatör kan man läsa i försvarsdepartementets märkligt försenade Rakelrapport.

Lösningen? Som jag skrev tidigare i veckan finns det privata aktörer som ligger i startgroparna, beredda att komplettera, utveckla och slutföra Rakelprojektet till ökad säkerhet både för poliser ute på fältet och medborgarna. Och det till en lägre kostnad för skattebetalarna.

Så vad väntar regeringen på? Att Socialdemokraterna ska trumpeta ut till väljarna att nu minsann tar oppositionen itu med Rakeleländet! Om inte tekniknördarna i Piratpartiet hinner före, vill säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.