Ville Schlingmann bara hjälpa KD?

Frågan malde i huvudet efter att jag i förmiddags fotograferat mina ögonbottnar. Som diabetiker utsätter man sig för den prövningen med viss regelbundenhet. Efter behandlingen är man blind på grund av alla blixtrar som har avfyrats i ögonen, sedan blir pupillerna stora som femkronor och det vet ju alla vad det innebär…

Den här gången var det alltså ögondoktorn som stod för klarsynen. Jag har länge misstänkt att han står Kristdemokraterna nära. Det är inte bara det att han och Göran Hägglund är lika utseendemässigt.

De talar på samma milda men ändå bestämda sätt. Ändå blev jag överraskad av hans politiskt initierade fråga: Kan det möjligen vara så att Per Schlingmanns obegripliga utspel om kvotering av kvinnor till bolagsstyrelserna har sin simpla förklaring i att Moderaterna vill rädda det minsta allianspartiet från att ramla ur riksdagen?

Jag kände genast att det kunde ligga en del sanning i den analysen. En känsla som dessutom förstärks av jämställdhetsminister Nyamko Sabunis klargörande i SVT Debatt och av hennes svar i dagens interpellationsdebatt:

”Regeringen anser inte att en lagstadgad kvotering av kvinnor och män till bolagsstyrelser är en lämplig metod för att förbättra jämställdheten i näringslivet. Bolagsstyrelsernas sammansättning är en fråga för valberedning och ägare. De bör ta sitt ansvar i att beakta såväl kvinnors som mäns kompetens.”

Det känns skönt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.