Tacka Regeringsrätten för att den gör stan tryggare

Övervakningskameror har också den fördelen att de fångar upp övertramp och brott som begås i tjänsten av hormonstinna ordningsvakter och olämpliga poliser. Situationen som utspelar sig här, på en tunnelbanestation nära mig, illustrerar alltför väl vad jag menar.

Efter ett juridiskt stringent och pedagogiskt klargörande resonemang gav Regeringsrätten i veckan äntligen JK på fingrarna och tillät polisen att använda sig av övervakningskameror placerade på brottsbelastade och stökiga platser i centrala Stockholm. Däribland vattenhålet Stureplan.

Den vikt lagstiftaren har lagt vid intresset av att effektivt kunna bekämpa brott, talar enligt Regeringsrätten för att ”allmän kameraövervakning – efter en individuell och restriktiv tillståndsprövning – borde kunna ske också på sådana allmänna platser som torg och parker där risken att utsättas för våldsbrott erfarenhetsmässigt är stor”.

Ja, särskilt på sådana platser, är min enkla uppfattning.

Regeringsrätten fortsätter: ”Av polismyndighetens tillståndsansökan framgår att kameraövervakningen syftar till att förebygga brott, öka möjligheten att kunna förhindra och avbryta pågående brott, lättare kunna utreda och bevisa brott samt att vara ett komplement till den traditionella polisverksamheten.”

Sant. Som jag tidigare har hävdat och inte har för avsikt att sluta tjata om: Mer kameraövervakning behöver inte vara fel om den leder till att polisen faktiskt klarar upp fler brott och att människor känner sig tryggare. Något nio av tio svenskar också säger att de gör, om man ska tro SCB, och det ska man nog göra.

Sedan finns det ytterligare en fördel med kameraövervakning på allmänna stökiga platser, till exempel i tunnelbanevagnar, på perronger och
t-stationer. Övervakningskameror dokumenterar inte bara ”buset”, mannen som våldför sig på den ensamma kvinnan eller vilken våldsverkare som kör kniven i vem i samband med gängbråket. Övervakningskameror dokumenterar även våldsmonopolets utövare, och det är inte alltid fel.

Samtidigt som jag gläds åt att Stockholms innerstad nu blir en tryggare plats att vistas i beklagar jag att Regeringsrätten inte visade samma förståelse för polisens – och potentiella brottsoffers – övervakningsbehov i Halmstad, Helsingborg, Landskrona och det svårt brottsutsatta ”Stråket” i Malmö. Regeringsrätten gör klokt i att överväga den här situationen en gång till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.