Anklagad för sexism – expert på sexköp

Är det bara jag som ifrågasätter värdet av Lars Korsells analyserande?

Lägg av, sluta tjata och använd tiden till något klokare! Jo, den invändningen har jag hört. Men inget kan hindra mig från att återkomma till Korsell, forskningschefen vid Brottsförebyggande rådet som är flitigt anlitad expert av medierna och som av sina tidigare och nuvarande anställda bland mycket annat otrevligt kritiseras för att ha uppträtt sexistiskt på jobbet, något som jag redan har uppehållit mig vid här.

Nu läser jag i lokaltidningen Mitt i Södermalm om en kartläggning enligt vilken var tredje sexkund som åker fast är chef eller styrelseledamot; den genomsnittlige torsken tjänar 31 500 kronor i månaden (en i och för sig löjligt exakt siffra). Papperstidningen landade på dörrmattan i dag, före uppdateringen av webbsidan, men i morgon finns säkert artikeln även på nätet.

En sexköpare säger:

-Jag skulle aldrig ha köpt sex om jag fått intrycket att hon gjorde det mot sin vilja och utnyttjades.

Att det finns kvinnor – och män – som faktiskt säljer sex frivilligt må vara svårsmält för många av oss. Icke desto mindre är det sant. Men av detta märks inte ett spår i expertutlåtandet som Korsell serverar läsarna.

Man blir inte klar över om det är Korsell eller reportern som konstaterar att det är svårt att avgöra vad som ligger bakom prostitution. Däremot är Korsell tvärsäker när det gäller trafficingligor.

I likhet med militanta feminister och populistiska politiker från höger till vänster gör Korsell ingen skillnad på trafficing, det vill säga modern slavhandel, och frivilliga sexaffärer mellan vuxna människor.

I stället hävdar han att trafficingligorna känner till att svenska män bara vill köpa sex av kvinnor som frivilligt har valt att prostituera sig. Därför målar ligorna, enligt Korsell, upp falska fasader i form av svenska webbsidor och välskötta lägenheter. Alltihop för att det ska se ut som att kvinnorna säljer sex av fri vilja.

Sorry, men den kvasianalysen av forskningschefen Lars Korsell hade inte varit trovärdig ens om han själv hade sluppit att av medarbetarna bli anklagad för sexism.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.