Omistlig kunskap om modern politisk historia

Bokrelease i riksdagen i augusti, bokmässa i september, partistämma i oktober (avsatte spår bl a här och här) och så den 22 november frukostevent i Svenska Dagbladets regi! Ni som inte redan har anmält er till SvD kan göra det här!

Orsaken till all uppståndelse är alltså höstens viktigaste bok Moderat  kvinnokraft: Statsråd intervjuas om regeringsåren. 

Den 25 augusti klockan 10.00 har jag sjunkit ner i den hårda soffan på mitt riksdagsrum för att se Anna Kinberg Batra hålla sin sista presskonferens som partiledare. Just då ringer den fasta telefonen som har varit tyst i hundra år. Det är riksdagens godsmottagning som meddelar att man har fått en leverans på 3000 böcker med undertecknad som mottagare. Lagen om alltings jäklighet, tänker jag, lämnar AKB åt sitt öde och hastar i väg ner i kulvertarna.

Efter en stund står hela upplagan på mitt tjänsterum och jag njuter doften av boken som är en omistlig pusselbit till den moderna politiska historien.

Visst har det även förut skrivits böcker och forskats om kvinnor i politiken. Fast det unika med Sällskapet Moderata Kvinnors historia är att det vill skildra mitt partis märkeskvinnor och förebilder, deras erfarenheter, vedermödor och glädjeämnen (tidigare projekt har gällt bl a Britt Mogård och Ingegerd Troedsson).

Den sjätte utgivningen i Sällskapets regi är alltså boken härintill. En antologi där namnkunniga skribenter med eget starkt samhällsengagemang porträtterar sina ”intervjuoffer”. Mycket sorgligt lämnade Gun Hellsvik oss innan Alice Teodorescu hann påbörja sitt intervjuarbete – varmt tack Krister Thelin för ditt fint tecknade porträtt. Min forne riksdagskollega och chef på Svenskan, Mats Johansson, lämnade oss oväntat i somras samtidigt som boken gick till tryck. Det är en tröst att Mats ord lever vidare genom hans intervju med förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth.

Som redaktör och medförfattare av boken har jag förundrats över den moderata kvinnokraftens glädje, mod och obändiga politiska vilja att åstadkomma nödvändiga politiska reformer. Vi talar socialförsäkringar, kriminalpolitik, fria skolvalet, biståndet, kulturpolitik och mycket mera (här kan ni förresten läsa en fin recension.) Det är frestande att här bjuda på några sensationella avslöjanden ur innehållet, men jag avstår och uppmanar kort och gott: Läs boken! Köp den här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.