#Metoo är inte ett rop på mer röd politik

Man kan tolka helgens manifestationer på temat #Metoo som protester mot tidigare regeringars och nuvarande regerings misslyckande med att få rättssystemet att gripa och i grövre fall fängsla män som sexuellt trakasserar och förgriper sig mot kvinnor och flickor. Det är till och med troligt att de högljudda protesterna i sociala medier och på gator och torg mot den här typen av övergrepp hänger i hop med rättsstatens nedmontering, och då syftar jag inte främst på rikspolischefens #tafsainte-armband.

Men så tolkar alltså inte jämställdhetsminister Åsa Regner helgens avgrundsvrål från frustrerade kvinnor. För som vi kunnat höra uppfattar jämställdhetsministern #Metoo som ett starkt stöd för ännu mer av regeringens jämställdhetspolitik. (Man kan lyssna här). Högt upp på den politiska agendan står den förkättrade samtyckeslagen, som trots krav på samtycke ända in under täcket i sängkammaren inte kan förväntas ge kvinnor ett starkare skydd mot mäns ovälkomna inviter och sexövergrepp. Visst, utredaren har utfört sitt beställningsjobb men hon varnar samtidigt för ”orimliga förväntningar” (SOU 2016:60 sid 15 ff):

För att undvika att vårt förslag leder till orimliga förväntningar på att förändringen ska leda till fler fällande domar bör det framhållas att det inte finns skäl att anta att en samtyckeslagstiftning kommer att leda till några större skillnader när det gäller antalet fällande domar. De bevissvårigheter som finns med dagens lagstiftning kommer nämligen att vara desamma med den reglering som vi föreslår. Åklagaren kommer också, precis som tidigare, att ha den fulla bevisbördan för sitt gärningspåstående. Det kan till och med förhålla sig så att andelen fällande domar, rent statistiskt, kan komma att minska i förhållande till antalet anmälda brott i samband med att förslagen genomförs. Det finns nämligen anledning att tro att antalet anmälda händelser kan komma att öka om våra förslag genomförs. Om så blir fallet samtidigt som antalet uppklarade och lagförda brott ligger kvar på samma nivå som i dag leder det till att det, statistiskt sett, kommer att verka som att antalet fällande domar sjunker.

Utredarens kärva budskap tycktes ha gått jämställdhetsminister Åsa Regner helt förbi när hon i söndags på Sergels torg inför tusentals manifesterande kvinnor utlovade just en ny lag med krav på samtycke. Fast nog förstår Åsa Regner att hon med sina fagra löften kommer göra tusentals utsatta kvinnor besvikna?

Det vi nu ser i form av uthängningar vid mediala skampålar – ibland med uppenbara hämndmotiv – är ovärdigt en rättsstat och ett uttryck för att något har gått allvarligt fel i statsbygget. Som reaktion på det tänker regeringen gå vidare med lagstiftning som på förhand har ifrågasatts och till och med dömts ut av expertis på området. Men stopp där, regeringen! Det är minst lika ovärdigt en rättsstat att låtsas ge ökat skydd för kvinnor och samtidigt skygga för åtgärder som gör att kvinnor (och män) finner det meningsfullt att gå till polisen och anmäla övergrepp.

  2 comments for “#Metoo är inte ett rop på mer röd politik

  1. Väldigt bra skrivet Maria. Det blir fler o fler som börjar se på eländet med någorlunda nyktra ögon – TACK. Så här uttryckte jag mig på Facebook;
    Ja när vi nu återupplivat häxjakten i sann Mc.Carthy era så kommer många huvuden att rulla. Det kanske måste till ett självmord innan pöbeln sansar sig. Om någon begått ett brott ska det polisanmälas. Åklagare skall åtala och domstol ska döma. Det som sker nu är sorgligt, omoraliskt och vidrigt på alla plan. Hela familjer krossas med barn som ska gå till skolan och utstå spott och spe.

    Det märkliga som hände var att folk ringde hem till mig och delade min uppfattning men vågade inte kommentera på Facebook pga risken att bli indragen. Tidningen du skriver i Maria är tyvärr ledande i smutskastningen. När det kommer till mördare/pedofiler etc namnges aldrig personen innan dom fallit. Nu åsidosätts alla regler och all moral. Bild och namn direkt upp på skampålen.
    Vänligen
    Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.