En tydlig konfrontation om rättsstaten

Fredagen går mot sitt slut – jobbmässigt – och min plats i novembersolen inföll i förmiddags när jag mötte justitieminister Morgan Johansson i en interpellationsdebatt om domstolarnas oberoende.

Ska jag var självkritisk rörde jag till det i avsnittet om rekryteringen av domare till de högsta domstolarna. Vad jag ville ha sagt – om tungan hade lytt tanken – var att det bör utredas om Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen bör ha mer att säga till om i rekryteringen av justitieråd till dessa högsta prejudikatinstanser.  (Vi moderater i KU har utvecklat resonemanget i en kommittémotion, läs den här).

Nej, justitieministern delade inte den uppfattningen, heller. Johansson är en av sitt partis skarpaste rättsideologer och han står för en klassisk socialdemokratisk hållning i synen på domstolarnas roll kontra den politiska makten. Hans kroppsspråk avslöjar att mitt angrepp träffade honom, och hans parti, tungt i hjärteroten. Kort sagt, dagens domstolsdebatt blev något för vår tid så ovanligt som en tydlig konfrontation om rättsstatens grundvalar.

Också början av veckan präglades av högt tempo. I tisdags hade jag det riktigt snärjigt. Efter sedvanligt utskottssammanträde, och några timmar senare riksdagsgruppens sammanträde, bar det i väg till Brommamoderaterna där jag – så tacksam för inbjudan! – i tur och ordning redogjorde för KU:s arbete hela hösten med att återupprätta förtroendet för Riksrevisionen, mitt uppdrag som ledamot i partiets reformgrupp Trygghet att lita på, och sist men inte minst – mitt redaktörskap för Moderata Kvinnors Historias intervjubok om moderata kvinnor som har varit statsråd. (Plats är redan bokad på Bokmässan 2017).

Ska jag slå ett slag för något mer innan arbetsveckan övergår i helg så är det för JO:s ämbetsberättelse. Skratta inte ihjäl er. För torsdagens öppna – och tv-sända – sammanträde i KU där JO redogjorde för sina iakttagelser om läget i Myndighetssverige, den berättelsen tål att begrundas av betydligt fler än KU:s ledamöter. (Min fråga cirka en timme och 30 minuter in i filmen).

Och därmed – helg på oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.