Ideella organisationer har blivit starkare med avdragsrätt för gåvor

Det var nog olämpligt att göra raketen, så jag avstod. Men oj vad den hade suttit fint! För elefanten som sedan kl 10.00 i förmiddags och hela dagen stått parkerad mitt i rummet hos anrika Nalen flög ut genom dörren i samma sekund som Hjärta till hjärtats ordförande Jörgen Ljung uppmanade regeringen att ompröva sitt beslut att skrota avdragsrätten för gåvor.

I förmiddags anslöt jag mig till konferensen om ”Samverkan mellan idéburna organisationer som arbetar med utsatta EU-medborgare i Bulgarien och Rumänien”. Ni som inte var där läste kanske på DN Debatt att regeringen och dess nationella samordnare i tiggerifrågan, Martin Valfridsson, har landat i att det är bättre att man skänker pengar till organisationer som på plats kan hjälpa tiggarna i deras hemländer än att vi stoppar mynt i deras muggar utanför Coop och ICA. Eller så här – det kan man också göra, men viktigast är att man skänker pengar till organisationerna som hjälper på plats.

Rätt många av de organisationer som hjälper på plats var på plats när regeringen kallade till konferens på Nalen tidigare i dag. Vi som satt i auditoriet och lyssnade visste nog redan att de ideellt arbetande organisationerna gör oerhört viktiga insatser både när det gäller att akut lindra nöden, dvs ge fattiga människor och deras barn mat för dagen, och någorlunda ge dem möjligheter att sköta hygienen. Men de ideella organisationerna hjälper också mer långsiktigt. Till exempel när Rädda Barnen bidrar till att fattiga barn i Rumänien och Bulgarien kan gå i skola och utbilda sig så att barnen kan skapa sig ett bättre liv än sina fattiga föräldrar och slippa tigga. Dvs göra ”klassresan”.

Det ansvariga statsrådet Åsa Regnér hade tyvärr lämnat konferensen när Hjärta till hjärtats ordförande Jörgen Ljung uppmanade regeringen att ompröva sitt beslut att skrota avdragsrätten för gåvor till ideella föreningar. Jag har förklarat varför det beslutet är olyckligt, här.

Men vi som efter lunch var kvar på Nalen noterade att de ideella organisationerna som medverkade i den avslutande panelen (Hjärta till hjärta, Röda Korset, SOS Barnby, Svenska kyrkan, Rädda Barnen, Erikshjälpen, Läkarmissionen, Hoppets stjärna, SAM-hjälp) om än försiktigt men ändå applåderade Jörgen Ljungs uppmaning till regeringen:

Ompröva beslutet att skrota avdragsrätten för gåvor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.