I den värmländska skogen är förödelsen omfattande efter tromben som drog fram förra veckan. Men hör och häpna – tanken har inte slagit mig att det kan vara alliansregeringens fel att det nästan är förenat med livsfara att kryssa sig fram mellan vindfällena för att nå utedasset. Tankeskärpan hos Aftonbladets vanligtvis så kloka Irene Wennemo tycks däremot ha avtrubbats i spåren av den våldsamma skogsbranden i Västmanland. På som det verkar fullt allvar lanserar Wennemo teorin att regeringen Reinfeldts politik är avpassad för ”lagomväder”, och som bevis anförs vinterns tågstörningar och – just det – skogsbranden i Västmanland. Mina associationer snirklar vidare till orkanen Gudrun som 2005 ödelade stora delar av södra Sverige … under regeringsledning av vem?
Gissar att Wennemos tonläge bara är en försmak på vad som väntar oss i valrörelse. Allt från skogsbränder och tågstopp till konflikten i Ukraina hänger ihop med att – som Wennemo skriver – ”det gemensamma har drabbats när skattesänkningar varit det prioriterade projektet”.
Anklagelserna mot Alliansen för dess genomförda skattesänkningar var också ett tema i mitt sommartal i torsdags hos Stures i Loftahammar (bilden). Här några rader i repris:
”Skattesänkningarna urholkar välfärden”, trummas in från det socialistiska lägret. Bit för bit har Alliansen monterat ner Välfärdssverige för att i stället kunna sänka skatten för dom redan rika.
Men inget kunde vara mera fel. Skattesänkningarna har lett till att fler arbetar, drygt 250 000 fler människor har i dag ett jobb att gå till jämfört med 2006. Jobb som tidigare utfördes svart eller inte alls, utförs nu av människor – många gånger tidigare arbetslösa – som arbetar vitt och betalar skatt. Skattemoralen har höjts i takt med att skatterna har sänkts”.
För att ge eftertryck åt de orden hänvisade jag till att Skatteverkets konstaterande halvtid in i den nu snart genomförda mandatperioden. Nämligen att skattemoralen har stärkts i takt med att skattetrycket har lättat.
Man behöver inte var Albert Einstein – eller Anders Borg för den delen – för att begripa att när fler arbetar och betalar skatt , då ökar skatteintäkterna så att större resurser kan läggas på välfärden. Mer konkret, läs Per Gudmundson i SvD och lägg på minnet att 2006 låg de kommunala skatteintäkterna på 454 miljarder kronor, 2013 hade de stigit till 600 miljarder. Det vill säga 146 miljarder kronor mer till kommunerna.
Och motsatsvis – när antalet arbetade timmar minskar, då minskar också skatteintäkterna till staten, kommunerna och landstingen. Nya beräkningar från Riksdagens utredningstjänst visar att en arbetstidsförkortning på fem respektive tio timmar i veckan – som Miljöpartiet respektive Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ vill ha – innebär ett samlat årligt skattebortfall för hela landet på cirka 155 miljarder respektive 310 miljarder kronor.
För att ge en uppfattning om vilka belopp det handlar om så uppgår rättsväsendets totala anslag 2014 till cirka 40 miljarder, försvarets cirka 50 miljarder, det internationella biståndet till 30 miljarder. På kommun- och landstingsnivå måste notan för inkomstbortfallet betalas med indragna lärartjänster och färre hjälpande händer i vården och omsorgen.
Så till Irene Wennemo och andra svartmålare inom vänstern, sluta struntprata om att ”det gemensamma har drabbats när skattesänkningar varit det prioriterade projektet”. Väljarna är inga pappskallar, folk i gemen begriper att färre arbetade timmar leder till uteblivna välfärdssatsningar. Och på motsvarande sätt – att Alliansens jobb- och skattereformer, som hittills har inneburit 146 miljarder mer skattekronor till kommunerna, ökar deras ekonomiska utrymme för att kunna satsa på skolan, vården, omsorgen – välfärden. Att sedan kommunpolitiker i uppmärksammade fall spelar bort skattebetalarnas pengar på tokprojekt som klotterplank och svindyra arenabyggen är en annan och förmodligen oundviklig femma.
Men bara så att vi har det klart för oss – regeringen Reinfeldt har inte sålt ut välfärden.
1 comment for “Apropå skogsbränder och utförsäljning av välfärden”