Putin, Ukraina och säkerheten? Ring Schyman!

– Det finns väl ingen som tror att det finns en militär lösning på det som sker i Ukraina, säger Gudrun Schyman ungefär 03.20 in i inslaget där hon summerar sin säkerhetspolitiska analys av läget i Ukraina.

Det var alltså tidigare i veckan som jag lyssnade på P1 Morgons Schymanintervju med anledning av Fi:s valplattform. Som vanligt lyckades hon med konststycket att fylla etern och hela universum med aggressiva icke-svar. Som vanligt ignorerade hon fullkomligt programledarens försök till frågor om hur Schyman och Fi egentligen ser på detta med exempelvis säkerhetspolitik. Ja, apropå Putins annektering av Krim och den fortsatta dramatiska utvecklingen i Ukraina.

För bara timmar sedan meddelade Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu att president Putin beordrar ”full stridsberedskap” för styrkor i mellersta Ryssland. SVT larmar att Putins order har fått Barack Obama att lyfta luren både till Tysklands förbundskansler och Frankrikes president.

Jag utgår från att Sveriges Radio i allmänhetens tjänst tar sitt uppdrag på allvar och kontaktar Gudrun Schyman och ber Fi-ledaren att redan helst i morgon bitti utveckla sitt partis säkerhetspolitiska analys av läget i Ukraina. Väljarna har rätt att få veta – Fi tar ju snart inte bara plats i Europaparlamentet utan kan rent av vara på väg in Sveriges riksdag och där få säte i den för rikets säkerhet viktiga Utrikesnämnden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.