Ska S agera Teapartyrörelse i kväll också?

Den samlade politiska oppositionens uppträdande i Finansutskottet för tanken till republikanernas härjningar i amerikanska representanthuset. Att V+MP agerar Teapartyrörelse tillsammans med SD, fick säkert en och annan väljare att höja på ögonbrynen. Jo, mina hissades också. Men långt mer allvarligt är att Socialdemokraterna – det forna statsbärande partiet – nu visar prov på samma omdömeslöshet genom att – tjolahopp, tjolahej – haka på de tre andra och hota att sabotera den statliga budgetprocessen.

Kort beskrivet sker denna process i två steg, där riksdagen först beslutar de övergripande ramarna för utgifter och skatter och därefter klubbar hur pengarna fördelas mellan budgetens olika områden. Nu frångår SD, V, MP och S budgetlagens principer med resultatet att  ramverket runt den ekonomiska politiken blir lösligare i konturerna. Och detta för att hindra alliansregeringen från att höja ribban för när statlig inkomstskatt ska tas ut.

I likhet med republikanernas agerande i kongressen riskerar de fyra partiernas tänjande på regelverket att skada balansen i de statliga finanserna och därmed hota tryggheten i miljoner hushålls ekonomier i en tid av finansiell oro.

Tänk på det under kvällens partiledardebatt i SVT Agenda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.