Södertäljecirkus del 2: Tolv års fängelse och sen fågelfri

Dömd av Södertälje tingsrätt efter en maratonrättegång till 12 års fängelse för medhjälp till mord, utpressning och olaga tvång. På grund av en jävig nämndeman tas rättegången därefter om. Ny maratonrättegång i samma instans leder till att mannen i dag släpps ur häktet och sannolikt kommer att frikännas för de allvarligaste brotten.

I morgon överlämnar lagman Inger Söderholm Nämndemannautredningen till justitieministern. Förhoppningsvis innebär utredningens förslag en mer verklighetsanpassad syn på nämndemannasystemet, precis som lagman Stefan Strömbergs förslag härommånaden om minskat inflytande för nämndemännen (utvecklas närmare på sidan 691 i Strömbergs betänkande, som kan läsas här).

Men oavsett resultatet av dessa utredningar – håll med om att det skadar tilltron till rättsväsendet att en misstänkt person först döms till 12 års fängelse i tingsrätten och sedan efter ännu en rättegång släpps på fri fot av samma tingsrätt, denna gång med en ny uppsättning nämndemän i rätten.

I sinom tid kan en tredje maratonrättegång inledas, i Svea hovrätt, också då med medverkan av nämndemän. För rättssäkerhetens skull hoppas jag innerligt att ordningen med outbildade lekmän som domare i brottmål snart hamnar på historiens sophög. Maria Ferms plädering för fler (!) nämndemän i domstolarna är häpnadsväckande, och ännu ett skäl till att inte rösta på Miljöpartiet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.