Jämställdhetsminister Arnholm har en stor och förväntansfull lyssnarskara

Kommande riksdagsvecka är plenifri. Det vill säga inga utskottssammanträden, inget möte med riksdagsgruppen, ingen votering i kammaren. Däremot tid för utåt- och inåtriktade aktiviteter. Först på tur för min del står medlemskväll i morgon hos moderata studenter i Stockholms län. Jag är inbjuden att tala på temat Jämställdhetspolitik på arbetsmarknaden, med fokus på löneskillnader. Det är ett ämne som sedan länge ligger mig varmt om hjärtat.

För näst efter våld mot kvinnor och barn är osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män den angelägnaste jämställdhetsfrågan att komma till rätta med, om ni frågarmig. Därför är jag spänd på att i kvällens SVT Agenda höra regeringens nya jämställdhetsminister Maria Arnholm utveckla sin syn på saken.

Det är kanske överflödigt men låt mig ändå påminna om att alliansregeringen 2011 tillsatte Delegation för jämställdhet i arbetslivet. Delegationen ska redovisa sitt uppdrag senast FN-dagen 2014 och, bäst av allt, den ska undersöka de bakomliggande orsakerna – ”strukturella förklaringar” – till varför män och kvinnor gör olika val i arbetslivet. Med tillägget: Mycket kan göras för att hjälpa unga med information om utfall av olika utbildningsval, men direkt styrning av valen kan aldrig bli en av politikens uppgifter.

Och nu undrar förstås jag och förmodligen en hel del andra om Maria Arnholm är av samma sunda uppfattning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.