Höstkampanjen går mot sitt slut, själv är jag mer än nöjd!

Killen som ville skrota Svenska Spel gjorde helt klart starkast intryck på mig. Inte för att han ville avskaffa spelmonopolet, det vill jag också, utan därför att han hade en märklig teori om hur biljettpriserna på Dramaten och Operan kan sänkas: Ordna mer ”showdans” på Norrmalmstorg, då blir det jobb åt fler dansare och skådisar och därmed nya skatteintäkter som kan subventionera biljetterna!

Vad svarar man på sådant? Mer showdans åt folket?

Partiets höstkampanj, bland annat i valstugan på Norrmalmstorg, går mot sitt slut. Jag är har legat i, om jag får säga det själv. Förutom passen i valstugan har jag besökt verkligheten här och här, författat och väckt riksdagsmotioner med pigga förslag om nödvändigheten av att ompröva nämndemannasystemet0,2-promillegränsen till sjöss, underlätta för inhemska adoptioner och göra det möjligt att tv-sända rättegångar också i Sverige samt – till sist – uppmanat oss lagstiftare att skilja på mangabarn och barn av kött och blod. Återstår att invänta riksdagens nedröstningar? Kommer motionerna att begravas ”med eller utan krans”?, vilket är fikonsnack för respektfullt avslag respektive totalsågning.

Därutöver har jag i veckan hunnit guida Sweor i riksdagen, medverkat i missbruksseminarium i Uppsala, avtackat RFSU:s avgående generalsekreterare Åsa Regner, medverkat, nåja, i alla fall infunnit mig vid Anna Bensons Måla rosa-gala.

Men jag har mer att räkna hem än så. Den största framgången för mig personligen denna vecka är att Domstolsverket har meddelat att man ska påminna landets 8 600 nämndemän om det olämpliga i att parallellt med nämndemannauppdraget också sitta med i polisnämnd. Klokt, men inget som kommer till rätta med grundproblemet – nämligen att nämndemännen är – och ska vara – glada amatörer utan förmåga att hitta rätt i juridikens irrgångar.

Just därför borde de politiska partierna, inklusive mitt eget, inse att de har fått ett unikt tillfälle att en gång för alla professionalisera Sveriges domstolar och förvisa nämndemannasystemet till rättshistorien.

Men nu helgdagskväll i timmerkojan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.