Högsta domstolen i USA överskuggar Almedalen … i kväll

Körschemat för Almedalsveckan börjar ta form.

På söndag förmiddag är det landstigning på gutarnas ö. Därefter installering i våningen med den fantastiska utsikten över Östersjön i det så fina huset strax utanför Södra stadsmuren. Jo, ni kan gott vara avundsjuka! Efter uppackning blir det smygstart på politikerveckan i och med att SD-ledaren Jimmie Åkesson äntrar Almedalens talarstol. Absolut måste man lyssna på företrädaren för Sveriges riksdags nyaste parti. Gissar att det därefter sitter fint med mingel hos Graylings.

Måndag blir en tung dag. Först seminarium redan klockan 10.00 om myndigheternas anseende, på fartyget Sigyn. Sedan slipa lite till på formuleringarna inför min medverkan i Västsvenska Handelskammarens panelsamtal ”Hur ser det ut mitt i mutornas Sverige? Inser att jag nog gör klokt i att plugga på den nya mutlagstiftningen som jag har varit med om att sjösätta med startdatum den 1 juli! Nej, Lagrådet var inte jätteimponerat, just därför känns det viktigt att läsa på.

Innan måndagen avslutas med middag i goda vänners lag i Lindgårdens trädgård ska jag lyssna uppmärksamt på MP-språkröret Åsa Romsons tal. Det står fortfarande skrivit i stjärnorna i vilken riktning det partiet är på väg …

Men denna kväll är det ännu bara torsdag och nyhetssändningarna domineras av att den amerikanska högsta domstolen – med röstsiffrorna 5-4 –  har godkänt president Barack Obamas sjukvårdsförsäkringsreform som innebär att alla amerikaner före 2014 ska tvingas att försäkra sig, annars blir det böter.

Intrång i privatlivet? Rimligen så! Inbäddad socialism, javisst! Just därför är det intressant att det var Högsta domstolens konservative ordförande John Roberts som med sin avgörande röst slog fast att reformen är förenlig med den amerikanska konstitutionen.

Domstolens motivering att Obamas pådyvlade tvångsförsäkring i grunden handlar om en skatt, inte om ett ingrepp i amerikanarnas (ekonomiska) privat sfär, är onekligen en kreativ inovation som säkert går hem hos Skatteverket!

Mindre poppis här hemmavid är förmodligen det konstitutionellt grundade yttrandet från Lagrådet som säger att Förvaltningsrätten, inte Skatteverket, av rättssäkerhetsskäl bör anförtros den grannlaga bedömningen av vad som är affärsmässigt godtagbara räntesnurreavdrag.

I den striden är sista ordet ännu inte sagt!

Till sist noterar jag att jag inte är ensam om att ifrågasätta 0,2-promillegränsen till sjöss. Bra Stefan!

Återkommer med uppgifter om spikade arrangemang i Almedalen!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.