Även miljöpartisten gillar träden på Hornsgatan

Min pingstafton tar så klart inte slut förrän senare i kväll när svenska Loreen (som själv stolt framhåller att hennes pappa är berber och hennes mor ”vanlig” marockanska) har kammat hem schlagersegern åt oss etniska svenskar mitt i livet! Och åt alla andra svenskar också, självklart! I väntan på den högtidsstunden har jag ägnat lördagen åt kampanjande vid Hornstull tillsammans med moderatkompisar på Södermalm, med betoning på Högalid!

Utrustad med ett knippe frågeformulär gav jag mig ut på trottoaren i jakt på södermalmsbor som ville svara på 1) Vad är viktigast för dig i stadsdelen där du bor? 2) Hur tycker du att moderaterna sköter sig i den frågan?

Det första paret som tar av sin tid för att vänligt svara på mina frågor är konstnärer och bor vid Mariatorget. Förutom att paret klagar på villkoren för konstnärer, som ekonomiskt är för tuffa och moderaterna följaktligen skit, vill man (precis som jag!) radikalt minska biltrafiken på Söder. Vi pratar länge och väl om det men också om annat och är oense om det mesta men oj, så kul det är käfta med folk på gatan!

Nästa person som jag lyckas få på kroken är en kvinna som fräser att hon inte är moderat. Nej, men det spelar ingen roll försöker jag, och förklarar att vi vill veta varför du inte gillar oss. Hon blänger skeptiskt på mig och säger – det är för djävla många bilar här!

Ehhh, jag håller ju med.

Sedan dyker miljöpartisten upp. Hon busvisslar när hon ser mig, vi har mötts förr kan jag säga … och yes, hon vill gärna svara på mina frågor. (Vi ska förresten träffas över ett glas endera dagen).

Så vad är viktigast för dig i stadsdelen där du bor, flinar jag (vi bor i samma kvarter). Hon är från Norrland, har bott här på Söder sedan 80-talet och tycker att det har blivit för mycket folk, för många bilar, för många cyklar. Det sistnämnda är inte en helt vanlig uppfattning bland miljömupparna.

Det har helt enkelt blivit för trångt, fortsätter kvinnan, och politikerna i stan måste få folk att haja att alla inte kan bo här! Jaha, säger jag, och undrar om hon själv är beredd att flytta tillbaka till Norrland för att minska befolkningstrycket på Söder? Nej, inte nu …

Jag ger mig inte utan försöker få denna miljöpartist (hon kallar sig själv lapptant) att se åtminstone något positivt i vad den borgerliga alliansen i Stadshuset har gjort?!

Svaret låter inte vänta på sig, hon älskar stadens plantering av Ginkgo-träd längs med den hårdtrafikerade Hornsgatan (bilden ovan).

Ginboträd-vad? undrar jag och får i den hårt trafikerade korsningen Hornsgatan/Långholmsgatan en lektion i hur dessa kinesiska träd formligen suger i sig CO2-utsläpp från bilarna och därför – förutom att vara vackra –  faktiskt också renar luften för oss Södermalmsbor!

Sticker inte under stol med att jag är tacksam för den informationen – som jag i samtalen därefter förde vidare till ett antal moderatskeptiska södermalmsbor. Kvinnan i rullstol var inte att leka med, men träden på Hornsgatan gillade hon. Just i trädfrågan verkar det faktisk vara så att vi moderater har folket med oss. I varje fall på Söder.

Hänryckta hälsningar från pingstplanterad balkong!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.