SkU återbördad till Svedala, helt slut men vilken resa!!!

Än en gång möts den stora världen och den lilla. På hallmattan väntar beskedet från Kalmar länsstyrelse. Enligt 4 kap 3 § äktenskapsbalken är jag förordnad vigselförrättare ”vid särskilt tillfälle”, närmare bestämt den 9 juni i Oskarshamns kommun. Jag har fått klartecken att viga min systerdotter Sara med hennes Hans!

Så till den något större världen. Jag har aldrig tidigare varit på utskottsresa men nu har jag kommit hem från Skatteutskottets mycket lyckade utflykt till Kanada. Då tänker jag inte bara på den högtidliga stunden då Talmannen i byggnaden på bilden, den lagstiftande församlingen i Ontario, reste sig upp, bugade sig och särskilt välkomnade den svenska delegationen parlamentariker. Ja, tänka sig att jag är en sådan märkvärdig person som Talmannen i Ontario, Kanada, bugar sig för och som samtliga närvarande parlamentariker från höger till vänster applåderar?!

Nåja, jag begriper ju att hyllningen snarare avsåg vad vi ledamöter representerar än oss själva som personer, ändå säger jag till er som fortfarande undrar om jag ångrar att jag slutade på Svenskans ledarsida för att ”försvinna in i den grå tapeten”: Svaret är nej, jag ångrar mig icke!

Men jag är alltså inte ensam i Kanada. Längst till vänster (bilden ovan) har vi utskottets och av oss ledamöter varmt uppskattade kanslichef Anna Wallin, därefter allianskompisen Lars Gustafsson, en himla kul kille har han visat sig vara… Mannen till höger är utskottsrådet Peder Brynolf, hans sakkompetens är svårslagen kan jag meddela. Ett stort tack till Anna och Peder som tillsammans såg till att utskottets Kanadavistelse flöt på så alltigenom perfekt!

Därefter i bild är moi-même (jag själv, alltså, lite franska har man ju uppsnappat i det tvåspråkiga landet), sedan mina partibröder Ulf Berg, Henrik von Sydow (utskottsordföranden) och vår suveränt språkkunnige (gullunge) Fredrik Schulte. Näst därefter Miljöpartiets ledamot i SkU, Mats Pertoft. En snubbe som efter en veckas tung moderathjärntvätt i morse klockan 09.00 i Frankfurt – förvisso svårt jetleggad – på fullt allvar hävdade att han fortfarande är miljöpartist! Vi får väl se … Så Centerns färgstarka Karin Nilsson, och Anders Karlsson (S) som har varit med om några för att inte säga de flesta turer i svensk försvarspolitik.

Dock var Anders VÄLDIGT tydlig där bak i bussen, när vi var på väg mot Ontario Ministry of Finance eller nåt, att han absolut inte hade någon vetskap om det aktuella Saudidebaclet. Detta trots att han vid tidpunkten för avtalets ingående var Försvarsutskottets ordförande. Det kan låta motsägelsefullt, jag håller med om det. Förresten tycks det inte har varit några ifrågasättanden alls om hur Sveriges Radios journalister har kommit över de hemliga handlingar som stolt visats upp som troféer i medierna. Meddelarfrihet? Javisst, men den omfattar faktiskt inte rätten att lämna ut sekretessbelagda dokument. Här finns det plats för ett och annat klargörande …

Med fredagens tornbesök och den fortfarande insvetsade minnesbilden över Toronto på näthinnan gör jag mig redo för att släcka ner (både datorn och mig själv). Vid det här laget har jag varit vaken tillräckligt många timmar i sträck för att slippa några som helst insomningssvårigheter.

Visst finns det skillnader mellan Sverige och Kanada, men likheterna är faktiskt ännu mer slående. Frågan är dock om det svenska finansdepartementet är i lika självklar symbios med Skatteverket som dess kanadensiska motsvarighet är. För tänk själva att ni sitter bänkande i finansministerns kansli, får en dragning om skattesystemet av hans eller hennes tjänstemän. Man lyssnar, antecknar och nickar bifall?

Så kommer plötsligt Skatteverkets högsta chef in och lägger fram sin sak, allt under samma tak. Skatteverkets generaldirektör motiverar sitt inhopp med att det är praktiskt att myndigheten på ett tidigt stadium finns med i lagstiftningsprocessen och kan påverka utformningen av skattelagstiftningen!

Det är här någonstans jag känner att skillnaderna mellan svensk och kanadensisk förvaltningskultur nog ändå är rätt stora. För inte är väl ryktet sant att finansminister Anders Borg har gett sin tidigare statssekreterare, nuvarande Skatteverkschefen Ingemar Hansson vetorätt i alla frågor som rör förändringar i skattesystemet? Läste något om det i DI härförleden.

Här kan man förresten lyssna på en intervju med min utskottsordförande i Kanadensisk teve, bra reklam för Sverige, missa inte det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.