Snart slutdiskriminerat av ensamstående barnlängtande systrar

Inte vet jag hur Socialutskottets allianskompisar (minus KD) vid förmiddagens sammanträde i detalj kommer att formulera uppdraget till regeringen. Men det gör inget, det räcker så bra att läsa deras glada budskap på SvD Brännpunkt!

Där skriver centerns Kenneth Johansson, min partibroder Mats Gerdau och folkpartiets Barbro Westerholm att inte bara hetero- och homosexuella par som hittills ska ha tillgång till assisterad befruktning utan även ensamstående barnlängtande kvinnor ska tillåtas att bli gravida med hjälp av denna metod. Ja, i Sverige, alltså. I exempelvis grannlandet Danmark har ofrivilligt barnlösa kvinnor sedan länge denna möjlighet med följden att ett antal av mina ensamstående väninnor redan har låtit sig befruktas där.

Men bättre sent än aldrig, tänker jag och viftar glatt med min riksdagsmotion från i höstas där jag och partikompisen Olof Lavesson bland annat föreslår:

I Sverige har hetero- och homosexuella kvinnor som ingått äktenskap, eller är samboende, rätt att bli inseminerade inom hälso- och sjukvården. Samma rätt har däremot inte ensamstående ofrivilligt barnlösa kvinnor. När deras barnlängtan blir för stark återstår att låta inseminera sig på klinik utomlands. Det orättvisa i denna diskriminering av barnlösa kvinnor är ännu mer uppenbar efter 2005, då inseminering av lesbiska par blev möjligt i Sverige på samma villkor som för heterosexuella par. Denna orättvisa bör snarast undanröjas, därmed inte sagt att verksamheten ska finansieras via skattsedeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.