Politiserade domstolar inte bara i Etiopien

SVT har frågat drygt tusen svenska domare om deras inställning till politiskt tillsatta nämndemän. En majoritet (6 av 10) vill skrota dagens system. Nej, jag tänker inte hojta vad var det jag sa … man är väl ödmjuk.

I stället konstaterar jag – om än med undertryckt glädjefnatt – att när landets juridiskt skolade domare med insikt i hur dagens system med politiskt utsedda nämndemän fungerar i praktiken, när dessa juristdomare underkänner den ordningen, då är det en uppmaning till oss lagstiftare att göra något åt saken.

Ibland krävs att man drar saker och ting till sin yttersta spets. Och dagens dom mot de fängslade journalisterna i Etiopien illustrerar på sitt sätt de tragiska konsekvenserna av ett politiserat rättsväsende. Desto större anledning att befria de svenska domstolarna från det politiskt inflytande som ännu bejakas genom systemet med partilojala lekmannadomare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.