Och på den sjunde dagen vilar jag

Här är det fredag kväll. Med moderaterna i Mölndal lekar jag På spåret. Platsen är sammanträdesrummet Tången på konferenscenter Arken, Göteborg. På eftermiddagen höll jag mitt pass. Jag var inbjuden att tala för partikompisarna som arrangerat utbildning fredag till lördag lunch för att diskutera, grupparbeta och – som det skulle visa sig – ha kul!

Jo, riksorganisationens ande svävade över rummet. Fattas bara annat, passet före mitt hade vice partisekreterare Gunilla Sjöbergs stand in (influensan har slagit till i huvudstaden) undervisat om vad som behövs i form av utvecklingsarbete för fortsatt och ökad framgång i valet 2014.

Vi ska lyssna, sa någon. Lyssna in, sa en mer trendkänslig. Dela ut flygblad, föreslog en kamrat. Dörrknackning inflikade en annan, det vill säga vi måste finnas där folk är. Bjuda på kaffe, vara tillgängliga och prata. Nya moderaterna ska bli det nya gröna partiet, vi cyklar och delar ut material, föreslog kvällens hurtigaste snubbe. Enigheten var stor om att partiet måste bli synligare i hela Mölndal, i bostadsområdena och på arbetsplatserna, kampanjandet får inte begränsas till området vid Mölndalsbro!

Kvällens generation yngre, företrädd av en kille (24) och en tjej (uppskattningsvis i samma ålder) påminde om sociala medier och att partiet ”nog” borde bli aktivare där.

Vad jag undervisade partikamraterna om under min en och en halv timme långa föreläsning?

Jag hade i princip fått helt fria tyglar men också uppsnappat att det fanns ett önskemål om att jag skulle säga något om hur alliansarbetet fungerar egentligen, vilken relationen är till oppositionen, den aktuella debatten i riksdagen och – inte minst – vad jag arbetar med där.

Så en sak som jag inte försummade att ta upp var självklart regeringens och riksdagens rättssäkerhetsförstärkningar i den nya skatteförfarandelagen som jag i torsdags försvarade i kammaren (anförande 3). Sedan blev det förstås en hel del snack om vad som är på gång i partiet och vad som behövs för att vinna valet 2014. Vilket förresten påminner mig om att jag själv på tisdag morgon ska drillas i den frågan av folk från den moderata riksorganisationen. Jodå, ett ”lyssnande förhållningssätt” är ett motto också för den övningen.

En värdefull pusselbit i det sammanhanget ger i dag min förre chef PJ Anders Linder i sin söndagskrönika Så tappar de mäktiga greppet.

Annars har denna domsöndag gått i den välbehövliga vilans och fridens tecken. Efter att tidigare i dag ha hämtat handlingarna i riksdagshuset som ska läsas in inför tisdagens Skatteutskott (hela morgondagen är vikt åt studiebesök i Gävle med den moderata skattekommittén) slank jag på hemvägen förbi Stortorget i Gamla stan, och fick en försmak av kommande julstämning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.