Yttrandefriheten gäller både för burkor och MC-västar

Söndagens kriminalpolitiska snackis om att förbjuda MC-gängmedlemmar att bära sina västar på krogen som ett led i kampen mot den organiserade brottsligheten, väckte viss förundran, för att inte säga munterhet hos Melanders på Dalagatan 9 R i Stockholm där krögaren i kväll bjöd på treårskalas. Ingen av gästerna som jag minglade med, däribland framstående jurister, begrep hur i all sin dar man skulle kunna förbjuda människor att vara klädda på ett visst sätt, på krogen eller annorstädes, utan att samtidigt nagga grundlagsskyddade rättigheter i kanten.

Är jag ensam om att associera till Frankrikes förbud för muslimska kvinnor att bära slöja? Saken är ju den att oavsett om det gäller slöjor, burkor eller MC-västar så handlar det om medborgerliga fri- och rättigheter. Som – jobbigt för Sarkozy och Morgan Johansson – gäller lika för alla.

En helt annan sak är att såväl MC-västklädda som andra kroggäster ska hålla sig inom lagens råmärken. Den som inte gör det, utan gör sig skyldig till exempelvis olaga hot ska direkt få klart för sig att rättsstaten inte på något sätt tolererar sådana beteenden. Men här handlar det om polisiära resurser, inte om att tumma på medborgarnas grundläggande rättigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.