Tre journalistsamtal samma dag, så är det att vara politiker

Finansmarknadsminister Peter Norman måste vara nyinflyttad på Söder?! I vilket fall har jag aldrig tidigare mött honom på Hornsgatan, men i kväll på väg hem från tjänsterummet i riksdagshuset morsade jag alltså på honom i höjd med Mariatorget.

Men märkvärdigast med den här måndagen är nog ändå mina tre samtal med journalister. Det börjar gå upp för mig att jag numera faktiskt är … politiker, och sådana vill mediefolk gärna … sätta dit.

Den första påringningen var av karaktären ”hej-jag-ringer-till-dig-bara-för-att-dubbelchecka-en-uppgift-som-jag-i-och-för-sig-redan-vet”. Resultatet kan ni läsa här. Bakgrunden är att jag i en motion till partistämman i höst uppmanar mitt parti att bejaka kraven på en lagreglerad redovisningsskyldighet av privata partibidragsgivare.

Som nummer 2 ringde en journalist från Expressen. Hon ville, som hon sa, bara ha ett bakgrundssamtal om hur man som kvinna tar sig fram som politiker i Moderaterna. Är man genuint motarbetad av män, förekommer det kvinnligt nätverkande, och ägnar sig partiet ändå inte åt kvotering i smyg?

Gissar att jag gjorde journalisten besviken. För tvärtemot hennes arbetshypotes lyfte jag fram den utmärkta kompetensen som finns hos såväl biståndsminister Gunilla Carlsson som hos gruppledaren och tillika finansutskottets ordförande Anna Kinberg Batra. Bara för att nämna några av partiets dugliga företrädare som dessutom råkar vara kvinnor! Jodå, journalisten lovade att återkomma för det fall det skulle bli aktuellt med ”citat”. Skulle inte tro att det blir det …

Det tredje samtalet kom strax efter åtta i kväll. En (manlig) Eko-reporter hade läst i Svenskan om min motion till partistämman och uppmanade mig att ”släppa loss” och ”spekulera fritt” om rikingarna som efter valet 2002 har skänkt pengar till De nya moderaterna.

Så hyggligt av Ekot att uppmärksamma min motion, men sorry. För helt ärligt kan jag omöjligt säga något om saken så länge som redovisningen av partibidragen är hemlig. Men visst, det är genant att mitt parti inte också i det avseendet vill öppna sig gentemot omvärlden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.