Joo, jag lipade när Mona Sahlin avtackades

Nästa fredag är det bara för oss lagstiftare att bänka oss i riksdagen igen. Sommaruppehållet som utlystes i eftermiddags blev inte längre. Och allt är min partikompis Gunnar Axéns fel, enligt Socialdemokraterna. Låt mig rekommendera läsning av Gunnars förklaring här, fundera sedan över vem av regeringen och oppositionen som är mest seriös i ambitionen att rätta till och korrigera brister i en hastigt tillkommen lagstiftning. Låt mig gärna veta vad ni kommer fram till.

Annars inleddes denna riksdagsårets sista dag med flera timmars ostörd djupdykning i pappershögarna på tjänsterummet. Kan någon förklara för mig varför jag prenumererar på PRO-tidningen, Världen i dagBåtliv, Vi Brandmän, Jakt & Jägare?

I kammaren var det full rulle i talarstolen ända fram till sista voteringen. Debatten med anledning av oppositionens utskottsinitiativ om anmälningsplikt vid idrottsevenemang (läs vid huliganmatcher) är bland det märkligare jag har hört under mitt första år som lagstiftare.

Jag menar, här jobbar en utredning sedan i våras under landshövding Per Unckels ledning med att ta fram åtgärder som kan motverka idrottsrelaterat våld, och där frågan om anmälningsplikt ingår. Besynnerligt nog vägrade oppositionen att över huvud taget låtsas om Unckels utredning, och drev alltså igenom att regeringen ska strunta i sin egen utredning för att i stället dansa efter oppositionens pipa.

Hallihallå – någon som har hört talas om hur man provocera fram ökat politikerförakt???

Förakt var däremot det minsta som färgade dagens högtidligheter i kammaren. Talmannens sommartal till oss ledamöter var såväl roligt som tankeväckande och innerligt. Enligt Per Westerberg har vi ledamöter inte bara varit ovanligt debattglada, det har sällan voterats och rösträknats så flitigt i kammaren som under det gångna riksdagsåret. (Gissa vad det beror på?)

Allt med följden att kaffeautomaterna utanför plenisalen har gått för högtryck, och skattebetalarnas nota för den lagstiftande församlingens kaffepimplande har ökat dramatiskt. Men skyll inte på mig, jag har i princip slutat att dricka kaffe!

Om någon undrar varför rikets högsta politiska församling (jag tröttnar aldrig på att skriva det) står upp på bilden så är förklaringen att Talmannen där framme avtackar Socialdemokraternas Mona Sahlin för hennes långa politiska gärning i demokratins tjänst. Det blev många vackra ord, medalj och blommor. Måtte ingen bänkgranne ha hört mitt snyftande.

Så snurvel, tack och grattis Mona Sahlin! Nu har ditt sommarlov börjat och, till skillnad från oss andras, helt på riktigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.