Spänningen stiger, Juholts läggspel är snart klart

Vid lunchtid satt han där längs med väggen i riksdagens kantin, i sällskap med en ivrigt mobilpratande medarbetare.

Vad Socialdemokraternas nya partiledare och statsministerkandidat Håkan Juholt fick till lunch? Nej, skvaller om oväsentligheter ägnar jag mig inte åt. Men själv åt jag sallad med böcklingröra, den slank ner utan prut.

I eftermiddagens Studio Ett distanserar sig Juholt ännu ett par snäpp från sitt eget installationstal förra helgen. I dag är han inte lika styv i korken när det gäller avskaffandet av RUT-avdrag och billigare städtjänster. Nej, eftersom någon förmodligen har viskat i hans öra att tjänsterna faktiskt uppskattas av allt fler.

Återstår att se om Juholts hastiga tillnyktring är ärligt menad eller bara en eftergift för att få partikamraten Tommy Waidelich att åta sig den utmanande uppgiften som partiets ekonomiskpolitiska talesman.

I morgon är det tisdag och det betyder slutna gruppmöten för samtliga riksdagspartier. Det är ingen avancerad gissning att tv-kamerorna kommer att stå riggade utanför andrakammarsalen, där S-gruppen håller till. Och nog för att man är nyfiken på vilka nya namn som Juholt kommer att lansera som politiska talespersoner.

Själv har jag ända sedan valet saknat det stora oppositionspartiets justitieministerkandidat, givet att Thomas Bodström verkligen är ute ur leken. Jag är i så fall den första att beklaga.

Men i morgon vet vi, kanske. Mig skulle det inte förvåna om den från justitieutskottet pappalediga S-ordföranden Morgan Johansson håller sig konstant nåbar på mobilen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.