Av egoistiska skäl vill jag ha Bodström i riksdagen, men…

Hela eftermiddagen och kvällen har socialdemokraternas Thomas Bodström intervjuats och beklagat talmannens och gruppledarnas rekommendation att inte bevilja honom tjänstledigt från riksdagen. Allt för att skriva en bok och föreläsa i USA, samtidigt som han plockar ut sina sista månaders föräldraledighet för att ta hand 7-åringen när denna kommer från skolan.

Gruppledarna kunde inte ha gjort på annat sätt. Regler är regler, och det skulle ha sett väldigt konstigt ut om man hade gjort undantag i just fallet Bodström.

Själv tycker jag att riksdagens regler för tjänstledighet är rätt mossiga, och därför borde ses över.

Redan för ett år sedan var Bodström ganska tydlig med att han efter valet av fameljeskäl skulle lämna Sverige för USA. Ändå fick han sina väljares förtroende i form av en ansenlig mängd personkryss (16 807).

Men dessa kryss blir plötsligt ingenting värda om riksdagen nekar Bodström att sätta en ersättare i sitt ställe. Det är inte särskilt demokratiskt, om ni frågar mig. Visst, riksdagsuppdraget är inget vanligt kneg utan ett förtroendeuppdrag grundat på väljarnas vilja. Fast många S-väljare i Stockholm ville ju faktiskt ha Bodström…kvar.

Man kan fråga sig varför det i riksdagen går att få tjänstledigt för föräldraledighet men inte om man temporärt behöver vara borta på grund av något annat behjärtansvärt skäl. Men regler är som sagt regler (tills de ändras), och det får även sossarnas kultfigur finna sig i.

Senast på tisdag måste Thomas Bodström infinna sig Sveriges riksdag om han vill ha kvar sin plats.

Att jag av egoistiska skäl gärna vill ha mediemagneten som trätobroder i Civilutskottet hör inte hit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.