SD utestängda i riksdagen men domare i våra domstolar?

En direkt konsekvens av Sverigedemokraternas valframgång är att ännu fler Sverigedemokrater kommer att ta plats som nämndemän i våra domstolar. Bara i skånska domstolar handlar det om totalt 120 SD- nämndemän.

Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem varnar för att det kan leda till att personer med annan etnisk bakgrund får minskat förtroende för domstolarna.

Helt rätt. Inte minst för asylsökande måste det te sig olustigt att ett uttalat främlingsfientligt parti får bestämma vilka som ska vara domare i asylmål. Detta påpekade jag redan för fyra år sedan. Då, i  2006 års val, gav missnöjesrösterna Sverigedemokraterna rätt att utse 20 nämndemän i den skånska migrationsdomstolen. Nu lär de bli betydligt fler.

Om inte förr så efter söndagens valutgång borde nämndemannasystemets fullständiga haveri vara ett faktum för alla. Ja, särskilt för statsministern och andra politiska företrädare som säger att de inte vill ta i Sverigedemokraterna
med tång.

I linje med det funderar partierna som bäst på möjligheten att utestänga folkvalda SD-politiker från reellt inflytande i riksdagens utskottsarbete.

Hur det ska gå till utan att man samtidigt utestänger KD och V, som båda nu är mindre än SD, begriper jag faktiskt inte. Där har vi ytterligare en viktig principfråga att diskutera.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.