Vill Wetterstrand göra Åkesson ännu gladare?

Aftonbladet/United Minds bjuder på en kalldusch. Det är dött lopp mellan Alliansen och De rödgröna i tidningens mätning av väljarsympatierna. Samtidigt får Sverigedemokraterna efter den 19 september en vågmästarroll i Sveriges riksdag.

Samma hypotetiska men likväl oroväckande scenario avhandla jag med Maria Wetterstrand under Almedalsveckan.

Likgiltig inför det faktum att Sverigedemokraterna kan bli ännu större i ett nyval resonerade Wetterstrand att det beroende på höstens valutgång kan bli aktuellt med ett nyval.

Jag är den första att instämma i att ett parti som går till val på att bilda regering med Vänsterpartiet, inte är någon önskepartner för en borgerlig regering. Men skulle väljarna i höstens val försätta landet i ett extremt parlamentariskt läge samtidigt som Alliansen – eller De rödgröna – vinner valet men utan att lyckas att få ihop egen majoritet, då återstår bara att välja det minst dåliga av två usla alternativ. Nämligen att regeringen – obs! oavsett färg – prövar om samverkan över blockgränserna är möjligt.

Jag kan tycka att väljarna som en ren konsumentupplysning borde upplysas före valet om hur partierna ser på den saken.

För lösningen är inte att regeringen avgår och – som Wetterstrand svamlade om – att det hålls nyval.

Eller säg så här: Vilket parti förutom Sverigedemokraterna vågar ta risken att Jimmie Åkesson blir ännu gladare? Miljöpartiet?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.