”Hildan” Skarhed bör tänka ett varv till

Det kvinnliga juristnätverket Hilda ifrågasätts nu även av den moderata riksdagskvinnan Elisabeth Svantesson. (Hennes blogg finns här!)

Det känns bra att få sällskap av en partikamrat i den här debatten, för den är viktig. Och Svantesson är inte vem helst, utan bland annat ledamot i styrelsen för Riksrevisorerna. Det är ett kontrollorgan där det tydligen har ansetts olämpligt att förena uppdrag som riksrevisor med ledamotskap i Hilda, något som nytillträdda riksrevisorn Gudrun Antemar har tagit konsekvenserna av och lämnat Hilda.

För Justititiekansler Anna Skarhed är debatten besvärande, det framgick med all tydlighet av Ekots intervju med henne. Skarhed ser själv inte något förtroendeproblem med att hon ingår i ett nätverk som har till syfte att främja att kvinnliga jurister ska behandlas rättvist vid rekryteringen av höga jurister inom statsapparaten.

Nej, men om andra insiktsfulla bedömare gör det borde hon fundera över lämpligheten av att JK, som i likhet med Riksrevisorerna är en kontrollmyndighet, samtidigt är en Hilda.

Kanske borde Skarhed också ställa sig kontrollfrågan: Hur skulle förtroendet påverkas för en manlig JK om han samtidigt var med i juristnätverket Harald med uttalat syfte att främja en rättvis behandling av manliga jurister vid rekryteringen av höga jurister i statsapparaten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.