Och regeringen vill ge rattfyllerister körkort?

Att bli av med körkortet är i juridisk mening inget straff, utan en trafikadministrativ åtgärd. Däri ligger förklaringen till varför körkortsfrågan hanteras av infrastrukturminister Åsa Torstensson och inte av justitieminister Beatrice Ask. Den ordningen kan – och bör – diskuteras, särskilt som ett förlorat körkort ofta upplevs som den enda riktigt kännbara påföljden för den som har kört alkoholpåverkad.

I likhet med andra normalt tänkande människor vill Torstensson minska antalet rattfyllerister. Hennes metod för att göra det är däremot rent stollig. Hon vill nämligen låta rattfyllerister få behålla körkortet om de installerar alkolås i sina bilar.

– Alkolåset är ett sätt att fånga upp den som vill bli av med sitt alkoholberoende. Med ett körkort kan man behålla sitt jobb och sitt sociala liv, säger ministern till Aftonbladet.

Finns den generositeten hos regeringen också?

Ja, alltså samma regering som från i sommar har satt polisen på att jaga skeppare som har tagit en öl eller två till sjöss? Samma regering som förordar tvångsvis drogtester på barn under 15 år utan att föräldrarna har kopplats in?

Ja samma regering vars statsministers hustru, landstingspolitikern Filippa Reinfeldt, ägnade sig åt obstruktionspolitik när hon i våras tvingade fram en senareläggning av beslutet att inleda en försöksverksamhet med strängt kontrollerad utdelning av rena sprutor till narkomaner.

Min fråga kvarstår: Delar regeringen infrastrukturminister Torstenssons uppfattning att det är okej att rattfyllerister får behålla körkortet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.