Domarnämnden luktar feministisk indoktrinering

Okej att nätverket Hildas grundare Anne Ramberg tar sina kvinnliga jurister i försvar mot Riksrevisionen, och mot mig. Det var väntat.

Ändå kan jag inte låta bli att förundras över Ramberg som i andra sammanhang talar sig varm för inrättandet av en författningsdomstol i syfte att säkra domstolarnas oberoende gentemot staten. Samma Ramberg menar nu att det ”luktar unken könsfördom” när Riksrevisionen ifrågasätter det lämpliga i att den statliga Domarnämnden som har till uppgift att föreslå regeringen namn på lämpliga domare, har en majoritet av ledamöter som ingår i en sammanslutning med det uttalade målet att göra kvinnliga jurister till chefer i bland annat domstolar.

Riksrevisionen skriver: Förhållandet (det vill säga Domarnämndens Hildadominans) kan betraktas som en sådan omständighet som är ägnad att rubba förtroendet till opartiskhet i handläggningen av ett ärende.

Den kritiken avfärdar Ramberg som ”unken könsfördom”. Det är ett skamgrepp som feministiska debattörer alltför ofta tar till när de sakliga argumenten tryter.

Domarnämndens ordförande Thomas Rolén, tillika kammarrättspresident i Stockholm och tidigare generaldirektör i Domstolsverket, uttrycker sig försiktigare. Men det är ändå märkligt att också han försvarar Hildorna mot Riksrevisionen. Rolén anser att det är ”långsökt” av revisionen att påpeka det olämpliga i att majoriteten av Domarnämndens ledamöter har en egen feministisk agenda.

Jag är rädd att Rolén och Rambergs reaktioner vittnar om en så djupgående feministisk indoktrinering att de faktiskt tror att tillhörighet till ett visst kön utgör saklig grund enligt regeringsformen vid utnämningen av landets domare.

I annat fall borde de naturligtvis ha tagit Riksrevisionens kritik på allvar, men samtidigt dragit en lättnadens suck över att eventuella frågetecknen om Domarnämndens bevekelsegrunder och motiv enkelt kan rätas ut genom ändrade rutiner för nämndens protokoll. Ja, så att Riksrevisionen och andra i efterhand ska kunna kontrollera vilka hänsyn nämndens ledamöter har tagit i domarärenden.

En sådan uppstramning av Domarnämndens handläggning ligger dessutom helt i linje med Riksrevisionens förslag, och borde välkomnas inte minst av kvinnonätverket Hilda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.