Äntligen klarspråk om avpolitisering av socialtjänsten

Professionalism och politiska beslut går som bekant inte alltid väl ihop. Detta gäller alla områden, inte minst inom socialtjänsten.

När Stockholms socialborgarråd Ulf Kristersson för ett par år sedan, i kölvattnet av uppdagade ”Louise-fall”, försiktigt flaggade för en avpolitisering av socialtjänsten, tändes därför ett hopp hos mig. Därefter har jag inte hört så mycket mer om saken, tills i dag. På newsmill skriver Kristersson och Christine Johansson, ordförande i akademikerförbundet SSR:

”Minskad politisk detaljstyrning och ett större professionellt ansvar för enskilda beslut i socialtjänsten ställer högre krav på utbildning, behörighet, systematisk meritering – och på legitimation för viktiga funktioner. Frågan om legitimering har alltför länge behandlats som om det gällde status och uppskattning, eller som ett vapen i löneförhandlingar. Men legitimation ska istället ses som ett led i en nödvändig professionalisering, där professionens befogenheter stärks och det personliga ansvaret för besluten ökar.”

Den – det ansvariga statsrådet? – som vill göra något åt systemfelen som verkar finnas inbyggda i socialtjänsten rekommenderas att läsa hela artikeln här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.