Läglig lansering av JK Skarheds nya hemsida

Justitiekanslern lanserar i dag en ny hemsida. Det handlar inte om några revolutionerande förändringar, utan poängen är att det ska bli enklare för medborgarna att hitta informationen som de söker. Exempelvis upplysningar om hur man begär skadestånd av staten.

Det är ett klokt initiativ av landets nya JK Anna Skarhed att göra ämbetet mer öppet och tillgängligt. Ja, kanske känner hon också en press att inte framstå som en blek kopia av sin medialt färgstarke företrädare Göran Lambertz.

Medborgarna kan ha olika skäl att rikta skadeståndskrav mot den svenska staten. Ett skäl som är särskilt värt att begrunda dessa dagar är sexbrottsmisstänkta män som har suttit inburade på (som det i efterhand har visat sig) alltför lösa grunder och därför har frikänts av domstol i brist på tillräcklig bevisning.

Än värre är  fallen där oskyldiga personer har dömts på felaktiga grunder och suttit inlåsta i åratal innan deras resningsansökningar beviljats. Om detta skrev den förre JK en uppmärksammad rapport som inte uppskattades av alla, däribland inte av det dåvarande justitierådet Anna Skarhed.

Men, och nu citeras direkt från JK:s nya hemsida:

För den som har varit anhållen eller häktad och inte har blivit dömd gäller särskilda regler om ersättning. De finns i lagen (1998:714) om ersättning vid frihetsberövanden och andra tvångsåtgärder, som kan läsas här. För dessa ersättningsärenden finns en ansökningsblankett här. Ytterligare information finns under fliken JK:s arbetsuppgifter/Frihetsberövande. Klicka här för att komma till denna information.

Om staten ska slippa att punga ut med dyra skadestånd till felaktigt frihetsberövade personer krävs det först och främst att lagstiftningen inte går på tvärs med grundläggande rättssäkerhetskrav. Beviskraven får det inte tummas på, vilken avsky man än känner för sexualförbrytare.

Och – är det kanske bäst att tillägga dessa dagar – misstänkta brottslingar ska betraktas som oskyldiga tills de eventuellt har förklarats skyldiga genom lagakraftvunnen dom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.