Nykläckt moderator

I dag har jag debuterat som moderator. På något sätt måste man ju försörja sig i väntan på att bli arvoderad som ledamot av riksdagen. Men det var inte helt självklart att komma ut som debattledare just på QIII-dagen, det ska medges.

QIII finansieras av LO, NTF och Vägverket, och hjälper transportbranschen att öka kvalitetstänkandet vid tunga vägtransporter. Nej, det var inte läge att bråka om att en statlig myndighet är medfinansiär till LO-verksamhet. Jag agerade moderator, inte moderat. Till min ohöljda glädje fick jag en hel del komplimanger från transportköparbranchen för min inledning, som därför går i repris:

”Det sägs att gravida kvinnor bara ser barnvagnar när de går på stan. Ungefär som när man tar körlektioner, helt plötsligt blir man väldigt medveten om alla trafikmärken som är uppsatta överallt. För att inte tala om trafikljus, och övergångsställen, över vilka de rullar … just det – barnvagnar.

Efter det att jag före jul tackade ja till att moderera den åttonde QIII-dagen, har jag genomgått ungefär samma process. Nej, inte som den gravida kvinnan – gud bevara mig – men som körkortsaspiranten. Jag ser tunga vägtransporter överallt. Jag försjunker i svåra grubblerier om chaufförerna till de tunga fordonen fullastade med gods, också har läst QIII:s handbok.

Eller ännu viktigare – har köparen av transporten läst QIII:s handbok? Så att transportköparn vet att ställa krav på att transporten är schyst från såväl miljö- som trafiksäkerhets- och arbetsskyddsynpunkt?

Jag har funderat en hel del på detta faktiskt. Maken och jag har lyxat till det med några ljusramper i taket hemma, och så fattades ett par spottar för att det hela skulle bli perfekt. Så vi ringde ljusfirman i Spånga och beställde två till.

Vi fick vänta närmare en vecka men sedan – döm om min förvåning – trängde en stor lastbil in bland huskropparna där vi bor. Kanske inte vad man skulle kalla tung vägtransport, men ändå. Tio ton vägde den minst.

Ut hoppar en kille med en liten låda på mindre ett kilo i handen. Kartongen levereras vid vår dörr, jag skriver på. Öppnar paketet och konstaterar att jodå, där ligger de två ynkliga spottarna, som jag lika gärna hade kunnat hämta själv i postluckan hos ICA runt hörnet. Och det förmodligen flera dagar tidigare.

Om det inte hade varit för att jag numera kan en del om QIIIs affärsidé och vilka krav som transportköpare bör ställa på sina leverantörer hade transportjätten ensam blivit måltavla för mitt utbrott, var så säker.

Men i dag vet jag bättre. Ljusfirman har en del att lära om klimatsmarta leveranser. Jo, jag har redan tipsat firman om leverantörsförfrågeunderlaget som man kan hämta på QIII hemsida. Som kund vill man ju inte längre klibbas ihop med miljösnuskiga transporter.

Så är det hög tid att introducera QIII-dagens första gäst och talare: Lena Hallengren.

Hon behöver knappast någon presentation. Men för ordningens skull: Lena är riksdagsledamot för Socialdemokraterna och ordförande i riksdagens trafikutskott och har tidigare också varit minister i regeringen Persson. Dessutom är hon Kalmarflicka, liksom jag!”

Så höll jag på och ansträngde mig för att vara trevlig hela dagen, och trevligt blev det. Alla jag talade med var mycket nöjda. Blomsterkvasten jag fick är fin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.