Söderalliansen är född, nästa på tur?

Tyvärr hade centerpartiets lokala kulturpolitiker Christine Chambery, fått förhinder på grund av sjukdom i familjen, varför fyrklövern i kväll var en klöver kort. Uppskattningsvis var vi ändå uppemot 40 personer, kanske 50, som i afton bänkade oss i Schönfeldtska praktsalen (obs bilden är inte från i kväll) hos Moderaterna i Gamla stan.

Katarinamoderaternas ordförande Thorwald Nilsson tog till orda efter glöggen och hälsade välkomna med orden: Det bästa sättet att fira att föreningen i dag fyller 101 år är att sparka igång valrörelsen!

Historiskt är kanske för mycket sagt, men det kändes både viktigt och speciellt när företrädare för tre av de fyra borgerliga partiernas lokalföreningar på Södermalm sammanstrålade till ett första gemensamt möte för att lyssna till alliansens frontfigurer och diskutera valfrågor.

Först ut var Moderaternas försvarspolitiker i riksdagen, Karin Enström. Att döma av reaktionerna föll hennes föredragning om regeringens dagsfärska inriktningsbeslut för försvarsmakten i mestadels god jord. Själv är jag ännu inte redo att kasta mig in i försvarsdebatten. Sålunda avstod jag från att ställa till förtret med alltför enkla frågor, som om landets beredskap är god eller inte.

Medan Enström redogjorde för innebörden av solidaritetsförklaringen som Sverige nu står bakom fastnade min blick på logotypen längst ner till höger på powerpointbilden. Där läser jag ”Regeringskansliet”. ”Försvarsdepartementet” pryder sidan längst ner till vänster.

Uppslukad av funderingar om bristen på maktdelning mellan regering och riksdag återförs jag till verkligheten av Enströms TYDLIGA markering att FRA och kabelspaning ÄR VIKTIGA OCH BEHÖVS. Även den kroken avstår jag att nappa på.

Kristdemokraten Leif Kroon bjöd generöst på sitt partis hjärtefrågor på Söder, snart samlade i en lokal valplattform. (Ett initiativ att ta efter för övriga allianspartier.)

Kroons appell för att Söderalliansen ska gå i spetsen för att skapa mer Söderanda träffade nog inte bara mig. För självklart MÅSTE bara den lokala borgerligheten göra gemensam sak i valrörelsen mot hemlösheten, missbruket och kriminaliteten på vårt älskade Södermalm.

Stadsdelsnämndens Per Henriksson (fp) var hjärtligt trött på att som lokalpolitiker få skäll av medborgarna för att Medborgarplatsen ser värre ut än en svinstia. Renhållningen ligger ju inte ens på Stadsdelsnämndens bord, suckade Henriksson och listade ytterligare en djup orättvisa. Nämligen att unga bostadslösa söderbor har för ovana att rösta på Miljöpartiet, trots att Alliansen i Stadshuset bygger bostäder så det knakar.

Och visst har Henriksson rätt, borgerliga politiker har hittills varit dåliga, för att inte säga usla, på att göra reklam för allt bra som Alliansen har gjort och gör för väljarna.

Nej, det problemet är inte lokalt. Därför behövs det en skärpt marknadsföring av alliansens budskap av alla oss som vill se regeringen omvald. Därför kommer också Söderalliansen att trimma ihop sig, om det var vi helt överens när vi skildes i kväll.

Det börjar nästan kännas som jag ÄR politiker på riktigt. Banne mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.