Genusstämplad fri forskning?

Kritiken mot den pågående genusstämplingen av akademisk forskning har bubblat ett tag. I en vass debattartikel sätter landets kanske främste vetenskapshistoriker, professor Tore Frängsmyr, fingret på den intellektuella härdsmälta som har tillåtits att breda ut sig i form av krav på genusmärkning inom forsknings- och universitetsvärlden.

Då talar vi inte om genusmärkning av enskilda rabiatfeministiska kurser och institutioner utan om genusregistrering av hela universitet.

Det är bara för forskningsminister Tobias Krantz att fortsätta upprensningen av stolligheter som påbörjades i går. Då gällde saken det socialistiska påfundet med könsdiskriminerande antagningssystem till populära universitetsutbildningar. Det är ett system som inte är förenligt med EU-rätten, vilket har resulterat i ett antal fällande domar i Sverige och som Krantz, ytterst regeringen, därför gör klokt i avskaffa.

För den fria forskningens skull bör genusmärkningen gå samma väg. Skulle Krantz våga ersätta detta tokpåfund med ett krav på kvalitetsmärkning av lärosätena så lovar jag att vara den första att applådera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.