Anti-parti lär inte stoppa SD

En Johan har gjort mig uppmärksam på en händelse av det mer bekymmersamma slaget. Dessvärre har jag själv ännu inte något riktigt bra svar på frågan vad de etablerade partierna och dess företrädare ska gör för att förhindra att en – som i detta fall – avhoppad moderat söker sig till Sverigedemokraterna. Mer än att partierna i vissa avseenden redan borde ha reviderat den förda politiken, så klart. Men all tanke-input är välkommen, särskilt som mycket talar för att SD faktiskt kommer in i riksdagen i höst.

Ett bidrag gav filosofidocenten Martin Peterson i helgen. Petersons tanke är att de etablerade partierna ska neutralisera SD:s eventuella vågmästarroll genom att tillsammans bilda ett informellt SD-antiparti i riksdagen, med enda uppgift att i kammaren rösta tvärsemot SD-gruppen. Teoretiskt verkar förslaget lysande, men jag tror tyvärr inte att det skulle fungera i praktiken.

En invändning är att inte bara SD-väljare kommer att anklaga de andra partierna för att vara odemokratiska om de genom Petersons ”kreativa” kvittningsförfarande alltid skulle göra SD:s röstande betydelselöst. Jag är inte säker på att partierna vill utsätta sig för den risken.

En andra invändning är att den grupp ledamöter som ska frikopplas från partiröstandet för att i stället agera antiparti mot SD också måste vara på plats i kammaren (tänk Thomas Bodström) och väl där motstå frestelsen att lägga sin röst för det egna partiet (”förlåt, jag råkade trycka på fel knapp”).

Dessutom bygger Petersons idé på att man i förväg vet hur SD kommer att rösta. Med ett antiparti som bara vill sabotera för SD i kammaren har Sverigedemokraterna all anledning att tjuvhålla på sina slutliga ställningstaganden. Då riskerar man en ryckighet i politiken som erinrar om Ny Demokratis dagar.

Nej, ett säkrare sätt att marginalisera ett vågmästarparti är att båda blocken före valet utfäster sig att inte rösta mot majoritetsblocket i frågor som regeringen bedömer vara av vital betydelse, typ budgetfrågor.  Den tanken borde S, V och MP suga på, i stället för att som nu lika tröttsamt som felaktigt idissla om att Alliansen håller öppet för ett samarbete med SD.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.