Lagrådet glömt men Svenska Akademien är ännu en snackis

Sverige är i akut behov av genomgripande reformer på snart sagt varje samhällsområde och det samtidigt som lagstiftarna trampar vatten. Härom veckan hade de folkvalda chansen att bättra sitt skamfilade rykte. På bordet låg det av Lagrådet kritiserade förslaget om utvidgat rökförbud, som bland annat ålägger krogägare att upprätthålla rökförbudet även på gatumark som polisen enligt lag har ordningsansvar för. Till det rättsosäkra förslaget röstade riksdagen ja, hurra! Vad Lagrådet varnade för och sa? Läs här.

Men i afton, på dagen åtta månader efter min bloggpost i april, kan jag konstatera att Svenska Akademien fortsätter att vara en snackis på stan inför “hennes” traditionstunga högtidssammankomst. Det är förvisso en av kriser, skandaler och skadeglädje märkt institution men hon är ändå inte värre däran än att tre nya och till synes högt kvalificerade ledamöter har tackat ja till att ta sitt inträde i Akademien. Allt med “dess höge beskyddares medgivande” och säkert till applåder av en flerhundrahövdad ordensprydd, högtidsklädd samhällselit. Själv nöjer jag mig med myskläderna och slår på P1 klockan 20.03.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.