Utbildning och härkomst – ny data i SCB:s jobbstatistik

Har tackat ja till att medverka i Gomorron Sveriges nyhetssoffa 07.15 i morgon bitti. Uppståndelsen har blivit förbluffande stor över Fredrik Reinfeldts uttalande till TT om att ”etniska svenskar mitt i livet” har mycket låg arbetslöshet. Detta som svar på Stefan Löfvens återkommande mantra om massarbetslöshet. Statsministern förklarar här varför S-ledaren har fel.

Av detta tänker SVT göra en spetsig och inte så lite insinuant fråga om det politiska klimatet har förgrovats i och med SD:s intåg i riksdagen. Jag vill snarast hävda motsatsen. Alltså att SD:s trista framryckning i rikspolitiken har fört med sig en större känslighet för ordval och uttalanden som med lite ond vilja kan uppfattas som att någon inte fullt accepterar den förda invandrings- och integrationspolitiken.

Låt mig ta ett exempel. Om den förre S-ledaren Göran Persson i dagens läge hade dillat om ”social turism” skulle han från alla håll ha blivit ansatt för att gå SD:s ärenden. Men 2004 – för mindre än åtta år sedan – kunde sådant hyggligt lugnt passera, även om det på sina håll muttrades även i partiet. För mig vittnar utvecklingen om att det politiska klimatet, tvärtemot vad som är utgångspunkten för samtalet i morgonsoffan, just på grund av SD:s framgångar har blivit mer – inte mindre – lyhört för allt som kan tolkas som främlingsfientligt. Men självklart är det rent nonsens att tolka Reinfeldts uttalande på det sättet.

I Aftonbladet skriver Lena Mellin om Finanspolitiska rådets rapport, som finansminister Anders Borg kommenterade i går. Mellin lutar sig tungt mot rådets kritik av regeringens insatser mot ungdomsarbetslösheten och listar ”lågutbildade, utrikes födda och funkstionsnedsatta” som ”de verkliga problemgrupperna”.

Jag lägger det på minnet och slår nu själv upp Finanspolitiska rådets rapport. På sidan 123  läser jag – ordagrant – att SCB under 2012 kommer att publicera data för fler grupper bland långtidsarbetslösa. Bland annat ska utbildningsnivå och härkomst ingå, detta för att möjliggöra ”mer djuplodande analyser”. En Zetterberg har redan hunnit analysera ännu opublicerad data, läser jag vidare, och datan (finns i figur 5.10) visar att långtidsarbetslösheten är högst bland äldre och utrikes födda.

Eller om man så vill: etniska svenskar mitt i livet (25-54 år) har mycket lägre arbetslöshet. Om det konstaterandet skulle vara främlingsfientligt är jag skapt som en nors.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.