Juholt, näste man till rakning i riksdagsradion?

Okej, då sitter jag på tåget som snart är framme i Örebro. Först i kön som pockar på att bli berättat är dagens debut som radiopratare i riksdagsradion Två nyanser av blått, av och med kollegan Göran Pettersson och mig. Imponeras eller förfasas, valet är fritt men lyssna gärna på premiärprogrammet här!

Ja, så var det frågestund i kammaren tidigare i dag. Frågan som jag tyvärr inte fick tillfälle att ställa var den vassaste av alla. Den bjuder jag på här:

Fru Talman!

I förra veckan ingick regeringen och Miljöpartiet en överenskommelse om migrationspolitiken. Mycket är väldigt bra, då tänker jag inte minst på öppningen för att underlätta arbetskraftsinvandringen. Liksom att asylsökande som beviljas uppehållstillstånd snabbare ska kunna etablera sig i Sverige, försörja sig och bygga en ny framtid. Allt medan de som har fått avvisnings- eller utvisningsbeslut som har vunnit laga kraft, ska vara skyldiga att lämna landet.

Så långt är jag med, sedan får jag problem. För jag får inte ihop ekvationen om att statsmakten ska satsa resurser på att leta efter människor som vistas olagligt i landet, samtidigt som en av uppgörelsens uttalade ambitioner är att subventionerad sjukvård och rätt till skolgång ska erbjudas i ökad utsträckning till familjer och enskilda som just vistas olagligt i landet. Är det inte att skicka dubbla signaler till – i detta fall – polisen som ska verkställa utvisningarna?

Fru Talman!

Min fråga är mer en vädjan till statsrådet Billström att förtydliga hur det här hänger ihop?

Jepp, den frågan hänger fortfarande i luften.

Och vad säga om valberedningens beslut att föreslå Håkan Juholt som ny S-ordförande och Carin Jämtin som dito partisekreterare?

Som nykläckt radioprogrammakare har jag sedan bomben släpptes vid 11-tiden så klart filat på frågorna som bör ställas till Juholt. Återstår bara att kolla med Göran om han gillar idén att grilla den ”goa” gubben i riksdagsradion?

Sedan kan jag tycka att valberedningens förslag hade varit rejält mer utmanande – inte bara för regeringen – om Jämtin i stället hade lanserats som Socialdemokraternas nästa statsministerkandidat. Men det återkommer jag till, måste släcka ner på grund av tågets slängande hit och dit i mörkret. Mår illa…svälj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.