Nej Helin, jag tänker inte bära Aftonbladets knapp på tisdag

I veckan fick jag ett brev från Aftonbladets chefredaktör Jan Helin. Han skriver till mig i egenskap av riksdagsledamot och uppmanar mig att bära tidningens ”Vi gillar olika”-knapp vid riksdagens högtidliga öppnande nu på tisdag.

För att inskärpa allvaret bakom uppmaningen skriver Helin:

”Sverige fick för första gången ett nationalistiskt  parti i riksdagen i söndags (den 19 september, min anm). Sverigedemokraternas politik säger att det bara finns ett sätt att vara svensk på. Om den idén får fäste i ett land kan det bli riktigt obehagligt.”

I sak har jag inga problem med den verklighetsbeskrivningen. Vad som däremot stör mig är Helins och Aftonbladets skenhelighet.

Som enda större dagstidning låter man Sverigedemokraterna under buller i bång publicera en debattartikel. Som väntat utbryter stort medialt ståhej om det etiskt försvarliga med en publicering som så uppenbart spelar SD i händerna samtidigt som den speedar upp Aftonbladets lösnummerförsäljning. Inget fel med det sistnämnda, utan lönsamhet överlever ingen tidning.

Aftonbladet bjuder alltså in, alternativt tackar ja, till att publicera en debattartikel signerad Jimmie Åkesson, vilket ger tidningen inkomster. Men inte bara det, publiceringen ger Sverigedemokraterna en opinionsmässig skjuts i valrörelsen som – skulle det visa sig – ledde ända in i riksdagen.

Och nu vill alltså Jan Helin att jag på tisdag inför Kungen och TV-kamerorna gratis ska göra reklam för hans tidning genom att bära ”Vi gillar olika”-knappen, allt för att ge Aftonbladet försteg i den ständiga konkurrensen med Expressen.

Strategin är lika genial som infernalisk. Kruxet är bara att jag finner det rätt motbjudande att göra gratisreklam för den svårt hycklande tidningen Aftonbladet. Så hur mycket är Helin beredd att betala?

PS
Vid ett frukostmöte på Timbro i kölvattnet av den där publiceringen frågade jag Jan Helin hur mycket Aftonbladet arvoderade Jimmie Åkesson för hans främlingsfientliga opus. Själv har jag kunnat kvittera ut ett antal tusenlappar per artikel som jag har fått införd på tidningens debattsida. Helin förnekade kategoriskt att så skulle ha skett i fallet Åkesson. SD fick en gratisannons i stället?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.