Varför pratar man inte oftare politik med folk?

Flera skakar på huvudet och hastar förbi. Visst känner jag mig stundom avsnoppad, men det är inte värre än att jag snart tar sikte på näste man till rakning, eller kvinna. Förvånansvärt många stannar till och lyssnar nyfiket på vad jag har att säga.

En och annan känner så klart igen mig från tv-soffan och tycker att det festligt att jag bara står där utanför Systembolaget vid Hornstull och vill prata med just dem. Särskilt grabbarna som redan har fått något innanför västen.

Men när folk får klart för sig att det är deras frågor om livet på Söder och i politiken i stort som jag är ute efter, då tänds försiktigt om inte ett ljus så en gnista mindre tvivel i deras ögon.

Även om långt ifrån alla kan tänka sig att rösta på moderaterna, så gillar man kanske folkpartiet eller centern. Bortsett från SO-läraren från Älmhult som var rejält sur på miljöministern och nu lutar åt att lägga sin röst på Maria Wetterstrand. Vad hon närmare står för kunde han i och för sig inte reda ut, så okej, han skulle nog fundera ett par varv till.

En kvinna runt 80 tänker rösta på Fredrik Reinfeldt eftersom han är så väldigt lik hennes far. En dam har varit med i partiet (eller motsvarande) sedan 1930-talet och lät förstå att det kommer hon att fortsätta vara. Pensionärskritiken till trots.

Sedan har vi killen som väser att jag är en häxa som sprider propaganda. Han vet minsann. Dra åt helvete, liksom.

Skogsmullemannen i min egen ålder med en liten tjej i vardera hampan avböjer bryskt min fina broschyr genom att skaka på sina upptagna händer. Dessutom röstar han på vänsterpartiet, får jag veta.

Det förälskade anarkistparet skrattat rått men hjärtligt åt mitt tappra försök att truga på dem den lilla ljusblå informationsfoldern om de nya moderaterna. Jag ger mig inte och bingo! Vi hamnar i en kul diskussion om finansministerns hårtofs, och killen – tro det eller ej – han konstaterar att den där Borg har nog varit rätt bra för landet…

Så går en timme ganska snabbt, och för mig var det nog en av de mer meningsfulla på mycket länge. Varför pratar man inte oftare politik med folk som man inte känner?

Sist men inte minst, stort tack till er som kom fram och klappade mig på axeln och lovade mig era kryss i höstens val!

Fler ska ni bli.

Kampanjande Britt Haselwanter och jag, förevigade vid Hornstull

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.