Den danska polisen imponerar

Polisen grep hela det svarta blocket, bakband deras armar med plastband, och satte dem ner i rader på gatan. Det är DN:s reporter Ole Rothenborg som rapporterar om gårdagens klimatdemonstration i Köpenhamn.

Och tänk, jag inte bara tror utan är övertygad om att den danska polisens lika bestämda som kloka arbetsmetod också är huvudförklaringen till att gårdagen massiva demonstrerande i stort sett avlöpte lugnt och fint.

Även Stockholmspolisen bör skänka händelserna i Köpenhamn en tacksamhetens tanke. Gårdagens traditionsenliga Salemdemonstration till minne av mordet på en ung svensk nynazist blev nämligen en ovanligt lugn tillställning. Ja, eftersom den organiserade motvänstern valde att solidaritetsdemonstrera med svartluvorna i Köpenhamn i stället.

En folkfest menar vissa, själv kan jag inte förmå mig att klistra etiketten fest på aktioner där polis träffas i ansiktet av flygande gatsten och människors bilar trots polisens ansträngningar sticks i brand.

I morse släppte dansk polis de närmare 1 000 aktivister som man grep i går i brottsförebyggande syfte. Kritiska röster hörs redan mot polisen. Ja, från aktivisterna vill säga.

Själv drar jag en annan slutsats, grundad på erfarenheten och erfarenheten och erfarenheten och erfarenheten och ännu fler erfarenheter. Dit hör även insikten – inte precis att den som gör revolution också får vara beredd att dö – men att den som muckar gräl med ordningsmakten ibland får tåla att sitta, eller ligga, på den kalla blöta asfalten.