I Kling och Klangs värld köper polisen svartsprit

Låt polisen köpa svartsprit för att sätta dit spritlangarna. Den uppmaningen riktar Polisfackets ordförande och nykterhetsrörelsens dito på Brännpunkt. Förslaget är ovanligt bisarrt även för att komma från det hållet.

Den organiserade brottsligheten tjänar sedan länge stora pengar på Sveriges internationellt sett skyhöga alkoholskatter. Trots att regering och riksdag alltså själva är orsaken till samhällsproblemet, förfasar man sig över att det finns en marknad för kriminella ligor och dess påläggskalvar att kränga hundratusentals liter billig illegal sprit och tonvis med ölflak på parkeringsplatserna i förorterna.

Redan det faktum att ungdomar och särskilt utsatta är de mest lönsamma kunderna på den illegala alkoholmarknaden, borde ha fått bort skygglapparna på landets högskattekramare. Lägg därtill att svartspritförsäljningen till ljusskygga krogägare kraftigt snedvrider konkurrensen inom restaurangnäringen.

Så vad göra för att den organiserade brottsligheten, ofta med internationella förgreningar, inte ska växa sig allt starkare in i den svenska samhällskroppen?

Tillåta polisen att köpa svartsprit? Tror inte det. Sänk i stället alkoholskatten så att den organiserade brottsligheten inte rotar sig ännu djupare här.